НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Нетуъркингът с нарастващо значение сред българите в чужбина за намиране на работа у нас

Категории: Блог, Избрано в блога | Публикувано на 13 август 2018

Изграждането и разширяването на мрежа от бизнес контакти или т.нар. нетуъркинг е все по-ценен метод в процеса по намиране на нова работа у нас от сънародниците ни в чужбина, отчитат организаторите на най-големия кариерен форум за българи с международен опит Кариера в България“, който ще се проведе на 20 септември 2018 година в Интер Експо Център, София.

Форумът, организиран за 11 поредна година от сдружение Тук-Там и фондация „Идентичност за България“, традиционно дава среща на хиляди българи с придобит трудов опит или образование в чужбина с над 100 местни и международни компании от различни сфери на бизнеса.   Събитието е безплатно със задължителна регистрация на сайта на инициативата.

53% от посетителите на миналогодишното издание са видели в него повод да разширят мрежата си от контакти с представители на бизнеса и други интересни хора. Затова тази година форумът ще предложи разширена зона за общуване между компаниите и потенциалните кандидати и ново съдържание в програмата с фокус върху ‘нетуъркинга’. Специално приложение ще позволява на всички участници да контактуват помежду си, споделяйки професионалните си интереси в своите профили.

‘Наблюдаваме нови тенденции в предпочитанията на висококвалифицираните кадри с образование и опит от чужбина към работодателите’, коментира Юлия Димитрова, проектен мениджър на Кариера в България.  ‘Вече е налице активен подход при търсенето на работа, основан главно на припознаването на ценностите и организационната култура на работодателя’’, допълни Димитрова.

Фактори като социална ангажираност, прозрачност при определяне на възнагражденията и равнопоставеност на половете в кариерното израстване ще бъдат все по-често в полезрението на квалифицираните кадри и стимул да продължат дългосрочно развитието си в дадена компания у нас, отчитат от форума.

С цел припознаване на добрите практики, тази година, за първи път в рамките на форума, ще бъдат връчени награди в конкурса ‘Работодател на годината’, където топ компании ще се състезават в осем отделни категории, както и за цялостно отличаване като Работодател на годината.

‘Проекти като ‘Кариера в България’ доказват, че страната ни може да предложи среда за добър живот и кариерно развитие и реално насърчават процеса по обратна миграция на висококвалифицирани кадри, където, за съжаление, все още няма добре работеща национална стратегия. Целта ни е с подкрепата на бизнеса и институциите да обърнем негативната тенденция и да запазим младите и квалифицирани хора в България’, коментира Мариела Станулова, един от основателите на сдружение Тук-Там, съ-организатор на форума.

 

За форум „Кариера в България“:

Форум „Кариера в България“ се организира от сдружение Тук-Там и фондация Идентичност за България. Форумът се организира ежегодно от 2008 г. насам и дава среща работодателите у нас с  българи, придобили международен опит по време на обучение или стаж в чужбина. Целта му е да покаже на сънародниците ни зад граница възможностите за реализация у нас, като предлага интересна семинарна програма, кариерни консултации и възможности за бизнес общуване. Тази година събитието се провежда под патронажа на Румен Радев, Президент на Република България.

Коментари

  1. Супер е, че отивате точно на такива форуми. Така малко или много успявате да промените погледа на младите българи и тяхното значение да се завърнат в България. Поздравления 🙂

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com