Нетуъркингът с нарастващо значение сред българите в чужбина за намиране на работа у нас

Категории: Блог, Избрано в блога | Публикувано на 13 август 2018

Изграждането и разширяването на мрежа от бизнес контакти или т.нар. нетуъркинг е все по-ценен метод в процеса по намиране на нова работа у нас от сънародниците ни в чужбина, отчитат организаторите на най-големия кариерен форум за българи с международен опит Кариера в България“, който ще се проведе на 20 септември 2018 година в Интер Експо Център, София.

Форумът, организиран за 11 поредна година от сдружение Тук-Там и фондация „Идентичност за България“, традиционно дава среща на хиляди българи с придобит трудов опит или образование в чужбина с над 100 местни и международни компании от различни сфери на бизнеса.   Събитието е безплатно със задължителна регистрация на сайта на инициативата.

53% от посетителите на миналогодишното издание са видели в него повод да разширят мрежата си от контакти с представители на бизнеса и други интересни хора. Затова тази година форумът ще предложи разширена зона за общуване между компаниите и потенциалните кандидати и ново съдържание в програмата с фокус върху ‘нетуъркинга’. Специално приложение ще позволява на всички участници да контактуват помежду си, споделяйки професионалните си интереси в своите профили.

‘Наблюдаваме нови тенденции в предпочитанията на висококвалифицираните кадри с образование и опит от чужбина към работодателите’, коментира Юлия Димитрова, проектен мениджър на Кариера в България.  ‘Вече е налице активен подход при търсенето на работа, основан главно на припознаването на ценностите и организационната култура на работодателя’’, допълни Димитрова.

Фактори като социална ангажираност, прозрачност при определяне на възнагражденията и равнопоставеност на половете в кариерното израстване ще бъдат все по-често в полезрението на квалифицираните кадри и стимул да продължат дългосрочно развитието си в дадена компания у нас, отчитат от форума.

С цел припознаване на добрите практики, тази година, за първи път в рамките на форума, ще бъдат връчени награди в конкурса ‘Работодател на годината’, където топ компании ще се състезават в осем отделни категории, както и за цялостно отличаване като Работодател на годината.

‘Проекти като ‘Кариера в България’ доказват, че страната ни може да предложи среда за добър живот и кариерно развитие и реално насърчават процеса по обратна миграция на висококвалифицирани кадри, където, за съжаление, все още няма добре работеща национална стратегия. Целта ни е с подкрепата на бизнеса и институциите да обърнем негативната тенденция и да запазим младите и квалифицирани хора в България’, коментира Мариела Станулова, един от основателите на сдружение Тук-Там, съ-организатор на форума.

 

За форум „Кариера в България“:

Форум „Кариера в България“ се организира от сдружение Тук-Там и фондация Идентичност за България. Форумът се организира ежегодно от 2008 г. насам и дава среща работодателите у нас с  българи, придобили международен опит по време на обучение или стаж в чужбина. Целта му е да покаже на сънародниците ни зад граница възможностите за реализация у нас, като предлага интересна семинарна програма, кариерни консултации и възможности за бизнес общуване. Тази година събитието се провежда под патронажа на Румен Радев, Президент на Република България.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2018. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com