НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

90+ работодатели в България се срещнаха с над 1500 кандидати с опит в чужбина

Категории: Блог, Кариера в България | Публикувано на 12 септември 2016

ttkbg2  На 9-и септември 2016 за 9-и пореден път се проведе най-големият кариерен форум за българи с опит в чужбина –  Кариера в България. Защо не?, организиран от фондация „Идентичност за България“ и сдружение „Тук-Там“. Събитието се осъществява за пети път под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Целта на форума е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

Рекорден бе броят на изложителите-работодатели на форума. Над 90 топ компании от София и страната участваха в изложението, предлагайки възможности за професионална реализация на кандидати с опит или образование от чужбина.  Профилът на изложителите е разнообразен – от стартиращи компании до големи интернационални офиси в сферата на финансите, застраховането, фармация, услуги, банки, храни и напитки, ИТ и бизнес, медии, НПО и публичен сектор.

dsc_2234

Кандидатите също достигнаха рекорден брой – над 1500 с опит в 60 държави. Най-голям е броят на тези, идващи от Англия – 20%, следвани от САЩ и Германия с по 10%.  Увеличава се броят на кандидатите с опит от екзотични дестинации като Катар, Корея, Нова Зеландия, Израел, Естония, Индия, Финландия, Куба и Аруба. Най-желаните сектори за развитие са мениджмънт и консултантски услуги (43% и 36%), маркетинг и ПР (35%), ИТ (24%) и финанси, счетоводство и контрол (21%).  Забелязва се нарастващ интерес в секторите медии, наука, инженерство, телекомуникации, изкуства, продажби, образование и неправителствен сектор. Впечатление прави, че по-голямата част от кандидатите не са избрали само един сектор за развитие, а са отворени за допълнителни възможности.

dsc_2247

Над 60% от кандидатите вече са се върнали в България, 20% са в чужбина и се колебаят дали да се върнат, 19% са убедени, че ще се върнат, а под 1% нямат намерение да се връщат. Над 54% от кандидатите имат над 3 години трудов опит, а 30% имат между 1 и 3 години, 12% имат опит само като стажанти и доброволци, а 4% нямат никакъв предишен опит.

Над 65% от кандидатите на форума участват заради възможности и информация за по-добра кариера, като 29% идват с идеята да се запознаят с конкретна фирма. Над 50% от регистрираните се интересуват и от допълнителните лекции и семинари на форума и запознанство с нови и интересни хора.

Благодарение на Streamer.BG всички, които нямаха възможност да присъстват лично, можеха да гледат форума на живо на сайта на медийните партньори от БНТ, Karieri.BG и на сайта на инициативата. 35+ лектори участватваха в семинарната програма и споделиха своя опит и съвети за професионалната реализация в България.  Водещите теми бяха „От Там до Тук – Продължаващ професионален път в България“, „Растем докато се учим. Учим докато растем“, „Кой има време за свободно време?“, „Да работиш по призвание, вместо по образование“ и други. Сред лекторите са имена като Страци Кулински от Американския университет в България, Филип Генов от Уникредит Булбанк, Румяна Тренчева от SAP Labs, Кирил Петков от Proviotic, Борис Христов от 356LABS, Георги Тошев от „Другата България“ и други. Форумът ще бъде открит от големия български актьор, драматург и режисьор Камен Донев.

dsc_2355

Присъстващите на форума можеха да участват и в много други активности по време на събитието. В обособената нетуъркинг зона получаваха кариерни консултации, съвети как да подобрят своето CV, професионална снимка и други. По време на обедната почивка във формата „Кафе на секторите“ посетителите имаха възможност да се срещнат неформално и с професионалисти от различни области и да поговорят с тях за сектора, в който имат желание да се реализират.

Всяка година организаторите си задават въпроса доколко е успешен форумът в намирането на работа на кандидатите. През изминалата година 70% от участниците на форума са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа. По време на форума съвместно с „Успелите“ и „Едланта“ се открива и изложба, разказваща историите на 30 българи, които са се завърнали от чужбина и всеки ден правят България едно още по-хубаво място за живеене.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com