90+ работодатели в България се срещнаха с над 1500 кандидати с опит в чужбина

Категории: Блог, Кариера в България | Публикувано на 10 септември 2016

ttkbg2  На 9-и септември 2016 за 9-и пореден път се проведе най-големият кариерен форум за българи с опит в чужбина –  Кариера в България. Защо не?, организиран от фондация „Идентичност за България“ и сдружение „Тук-Там“. Събитието се осъществява за пети път под патронажа на Президента на Република България г-н Росен Плевнелиев и с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Целта на форума е да даде възможност за информиран избор за професионална и лична реализация в България на сънародниците ни с опит зад граница.

Рекорден бе броят на изложителите-работодатели на форума. Над 90 топ компании от София и страната участваха в изложението, предлагайки възможности за професионална реализация на кандидати с опит или образование от чужбина.  Профилът на изложителите е разнообразен – от стартиращи компании до големи интернационални офиси в сферата на финансите, застраховането, фармация, услуги, банки, храни и напитки, ИТ и бизнес, медии, НПО и публичен сектор.

 

dsc_2234

Кандидатите също достигнаха рекорден брой – над 1500 с опит в 60 държави. Най-голям е броят на тези, идващи от Англия – 20%, следвани от САЩ и Германия с по 10%.  Увеличава се броят на кандидатите с опит от екзотични дестинации като Катар, Корея, Нова Зеландия, Израел, Естония, Индия, Финландия, Куба и Аруба. Най-желаните сектори за развитие са мениджмънт и консултантски услуги (43% и 36%), маркетинг и ПР (35%), ИТ (24%) и финанси, счетоводство и контрол (21%).  Забелязва се нарастващ интерес в секторите медии, наука, инженерство, телекомуникации, изкуства, продажби, образование и неправителствен сектор. Впечатление прави, че по-голямата част от кандидатите не са избрали само един сектор за развитие, а са отворени за допълнителни възможности.

 

dsc_2247

Над 60% от кандидатите вече са се върнали в България, 20% са в чужбина и се колебаят дали да се върнат, 19% са убедени, че ще се върнат, а под 1% нямат намерение да се връщат. Над 54% от кандидатите имат над 3 години трудов опит, а 30% имат между 1 и 3 години, 12% имат опит само като стажанти и доброволци, а 4% нямат никакъв предишен опит.

Над 65% от кандидатите на форума участват заради възможности и информация за по-добра кариера, като 29% идват с идеята да се запознаят с конкретна фирма. Над 50% от регистрираните се интересуват и от допълнителните лекции и семинари на форума и запознанство с нови и интересни хора.

 

Благодарение на Streamer.BG всички, които нямаха възможност да присъстват лично, можеха да гледат форума на живо на сайта на медийните партньори от БНТ, Karieri.BG и на сайта на инициативата. 35+ лектори участватваха в семинарната програма и споделиха своя опит и съвети за професионалната реализация в България.  Водещите теми бяха „От Там до Тук – Продължаващ професионален път в България“, „Растем докато се учим. Учим докато растем“, „Кой има време за свободно време?“, „Да работиш по призвание, вместо по образование“ и други. Сред лекторите са имена като Страци Кулински от Американския университет в България, Филип Генов от Уникредит Булбанк, Румяна Тренчева от SAP Labs, Кирил Петков от Proviotic, Борис Христов от 356LABS, Георги Тошев от „Другата България“ и други. Форумът ще бъде открит от големия български актьор, драматург и режисьор Камен Донев.

 

dsc_2355

Присъстващите на форума можеха да участват и в много други активности по време на събитието. В обособената нетуъркинг зона получаваха кариерни консултации, съвети как да подобрят своето CV, професионална снимка и други. По време на обедната почивка във формата „Кафе на секторите“ посетителите имаха възможност да се срещнат неформално и с професионалисти от различни области и да поговорят с тях за сектора, в който имат желание да се реализират.

 

Всяка година организаторите си задават въпроса доколко е успешен форумът в намирането на работа на кандидатите. През изминалата година 70% от участниците на форума са намерили работодател, който харесват, а 94% от работодателите са намерили хора, които биха назначили на работа.  Целогодишно организаторите поддържат портал на завърналите се, който вече съдържа стотици истории на българи, избрали да се реализират обратно тук. По време на форума съвместно с „Успелите“ и „Едланта“ се открива и изложба, разказваща историите на 30 българи, които са се завърнали от чужбина и всеки ден правят България едно още по-хубаво място за живеене.

Tuk-Tam Copyright 2019. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com