НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Кариера в България: Защо не? 2012

Категории: Блог, Кариера в България, Събития | Публикувано на 13 юни 2012

Най-големият кариерен форум за българи с образование в чужбина „Кариера в България: Защо не?” ще се проведе за пета поредна година на 13 септември в Интер Експо Център София. Регистрацията вече е отворена за посетители и изложители. Организатори на форума са сдружението на българите с опит и образование в чужбина „Тук-Там” и кариерният сайт Back2BG с подкрепата на Държавната агенция за българите в чужбина.

Ежегодният форум „Кариера в България. Защо не?“ събира на едно място българи, учили и/или работили в чужбина, с цел да се срещнат с водещи фирми в България, да разберат повече за възможностите за реализация тук, както и да се запознаят с много други българи като тях – учили и работили навън, искащи да намерят най-доброто място за реализация. Това не е просто кариерен форум, това е събитие, което има силно социално и обществено значение и през годините е доказало, че може да променя съдби.

Над 3500 кандидати са участвали в четирите издания досега, където над 100 водещи фирми в България се представиха с щандове, фирмени презентации и семинари, а повече от 30 водещи мениджъри споделиха своя опит. 68% от досегашните участници във форума търсят възможности за по-добра кариера. 51% от кандидатите ще се върнат или вече са се върнали в България. Най-много от участниците (33%) търсят работа в сектор Мениджмънт и управление, следвани от Консултантски услуги (22%), Маркетинг (21%), Финанси и банки (21%) и ИТ (15%).

През последните 3 години събитието бе подкрепено от редица водещи компании в България. Очакваме отново българските работодатели да покажат отговорност и подкрепа за развиването на потенциала на младите български специалисти, които благодарение на своите компетенции, могат да достигнат до високи върхове, именно като техни служители.

Броят на квалифицираните българи, които се реализират в чужбина, е огромен. Тяхната квалификация и потенциал са високо ценени от фирми в цял свят. На форум “Кариера в България. Защо не?” искаме да покажем на всички тях, че техните умения и знания са високо ценени и нужни и тук – в тяхната родина.

Според последни неофициални данни 2 036 092 са българите, които живеят в чужбина към 2011 г. Все повече българи се връщат от чужбина, сочат данните на НСИ от последното преброяване на населението, направено през 2011 г. През периода 1980 – 2011 г. 233 463 лица са променили своя настоящ адрес от чужбина в България. Броят на завърналите се в страната български граждани непрекъснато се увеличава след 2006 година. С висше образование са 34.1% от връщащите се. По данни, изнесени през 2011 г. от Асоциацията на частните университети, 80 хиляди български студенти учат в чужбина.

Коментари

  1. Марина

    Аз бих се върнала, за да работя за НПО, но като видях цените им за участие едва ли ще намеря някое на изложението изобщо!

  2. Здравей Марина,

    Вече има регистрирана едно НПО – Заедно в час, в което има доста свободни работни позиции (виж http://zaednovchas.bg/). Надяваме се да привлечем и други интересни организации за форума 🙂

    Ще се радваме да те видим на 13-и септември!

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com