НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Какво ти дава една стажантска програма

Категории: Експертни статии | Публикувано на 20 юли 2016

staj

Обучение или работа?! Въпросът никога не е бил така релевантен на икономическата действителност и пазара на труда, колкото е днес. Въпреки това дилемата е по-скоро грешна и правилният отговор би бил – „Стаж!“

В момента съм стажант по програмата на Adecco Group – “CEO For One Month”, която е пример за страхотните възможности за трупане на опит и трудов стаж, както в България, така и на международно ниво. Благодарение на тази инициатива имам възможност да наблюдавам от близо бизнес процесите и предизвикателствата на една глобална компания, и най-вече да бъда под менторството на висшия мениджмънт за България. Освен това, интернационалния характер на програмата ми позволява да общувам и обменям опит със стажантите от още 50 държави. С други два стажа зад гърба си, мога ясно да изброя 5 основни причини, поради които си струва да използваш възможностите на стажантските програми:

1. Придобиваш опит
Образованието безспорно поставя една необходима основа на фундаментални теоретични знания, които помагат по-лесно да си обясняваме днешния динамичен глобален пазар. В същото време, предполагам всички сме съгласни, че годините прекарани в университета са крайно недостатъчни сами по себе си, за да бъдем подготвени за корпоративния свят и това, което всъщност дава тежест на знанията е – практическият опит. Макар и да е скромен, днес той е много по-високо ценен от компаниите, в сравнение с дипломите. Дори да си избрал пътя на собствения бизнес, вярвам, че ако поне за малко си успял да видиш и учиш от “големите”, то това би могло да ти спести много време и грешки.

2. Изпитваш знанията си на практика
В университета ни даваха различни задания, като например да направим маркетингова стратегия за даден продукт. Когато нямаш опит в общия случай един такъв проект ще бъде изграден изцяло върху добрите ти идеи и основни принципи, на които са те учили. В практиката обаче от създаването до осъществяването могат да се появят много фактори, които по някакъв начин да възпрепятстват работата ти, било то бюджетни ограничения, държавни регулации, проблеми с партньорите, липса на приемственост от пазара и т.н. Дори да не си активно въвлечен, като стажант имаш възможността поне да наблюдаваш в действителност колко динамични и комплексни могат да са подобни казуси.

3. Разбираш кой е правилният път за теб
Сигурна съм, че много малко от нас имат ясна представа в коя индустрия, в коя компания и на каква позиция искат да се развиват когато са на 18 години. Когато си на възраст над 21 картината може вече да изглежда по малко по-различен начин, особено ако си преминал през две-три стажантски програми и си придобил представа какво точно прави в различните компании например един ПР, търговски представител, бранд мениджър, или пък финансов мениджър. Тогава може наистина да се насочиш към конкретна сфера и да откриеш своето бъдещо амплоа, за да започнеш да специализираш именно в тази област.

4. Развиваш уменията си
Независимо в коя бизнес сфера, съвременният пазар изисква да притежаваш необходимите умения, които да те отличат като кандидат, а стажантските програми са начин да започнеш да ги развиваш. Докато съм в Adecco трябва да работя по проект, свързан с развитието на компанията, което ще изпита и надгради аналитичните ми умения. По време на предишните си два стажа пък имах възможност да работя по разнообразни задачи и да следвам срокове, което ми помогна да се науча да приоритизирам и да планирам правилно времето си.

5. Създаваш професионални контакти и възможности за бъдеща работа
Стажантските програми отварят много врати, когато става дума за кариерно развитие. Ако компанията те хареса, има голям шанс да ти предложи работа след като стажът ти приключи. Освен това, по време на програмата може да влезеш в контакт с много хора, които в дългосрочен план да ти помогнат да прогресираш в избраната от теб посока.

Ще си позволя да дам и един съвет – стажът не е средство за запълване на дупки в СВ-то и не нещо, което да правиш само защото „трябва“. Взимай максимума от всеки опит и винаги се опитвай да свържеш точките – никога не знаеш кое, къде и кога ще ти потрябва. Постави си цели, не спирай да работиш върху качествата и уменията си и бъди проактивен – тогава сам ще създаваш възможностите си.

Мария Добрева в момента е стажант в Adecco България по програмата “CEO For One Month”. Завършила е 91 ГПНЕ „Проф. Константин Гълъбов“ в София, а след това продължава образованието си в Нов български университет, специалност „Маркетинг“. През последните две години е била маркетинг стажант в компаниите „Аспазия-92“ и „ДЕВИН“ АД.

Автор: Adecco България

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com