НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Какъв може да е ефектът от връщането на работещите българи от Западна Европа

Категории: Кариера в България, Отразяване в медии | Публикувано на 24 август 2017

Автор на статията е Капитал.

Този процес ще е положителен за бизнеса, потреблението и имотния пазар в страните от Централна и Източна Европа, показва проучване на Colliers.

Завръщането на българите зад граница е полезен процес за бизнеса, потреблението и пазара на имоти. Това показва изследване на консултантската компания Colliers International „Бумеранг на работната сила“, обхващащо страните от Централна и Източна Европа (ЦИЕ).

Значителен брой граждани на Централна и Източна Европа, от които 14.1% румънци, 9.8% българи и 6.6% поляци, пребивават в Западна Европа. Повечето от тях са млади, квалифицирани и образовани, като се възползват от възможностите за свободно движение и достъп до европейския пазар на труд. Това е една от основните причини за недостига на кадри в икономиките на държавите от ЦИЕ, смятат експертите на Colliers. Те са на мнение, че повишение на заплатите в региона може да окуражи част от тях да се завърнат в собствените си държави.

Освен това положителните икономически тенденции на Изток в комбинация с поевтиняването на паунда и емоционалната притегателна сила на „родината“ също може да върнат част от заминалите, и особено висококвалифицираните кадри, смятат от компанията.

Ще има ли ефект на пазара на труда 

„Заплатите в ЦИЕ ще започнат да нарастват с по-бързи темпове, което ще мотивира работещите да не напускат собствените си държави. Това, както и ниски нива на безработица и нарастване на БВП, изглежда, че ще се задържи като тенденция през следващите 10 години“, коментира Марк Робинсън, специалист проучвания в компанията. При съразмерен ръст в продуктивността на работната сила в региона може да се очаква по-голямо търсене на офис площи, интерес към индустриалните зони и ръст в потреблението, сочи изследването.

Гладът за работна ръка е особено силен в икономиките на западно- и източноевропейските икономики – 73% от производителите в Унгария и 36% в България отчитат липсата на човешки ресурс като спирачка пред разрастването на бизнеса си. В същото време разходите за труд в ЦИЕ остават значително под средното за съюза – при 4.4 евро за час труд в България и 25.4 средно за ЕС емиграцията остава сред възможните перспективи на българските граждани, показва анализът компанията.

Ролята на правителството

Да привлечеш обратно граждани с образование и натрупан опит в някоя развита страна е перспективна, но трудна задача за правителствата в ЦИЕ. Унгария предлага безплатен самолетен билет и 100 хил. унгарски форинта, приблизително 330 евро издръжка в продължение на 1 година, за да се завърнат в родината, а Румъния – улеснена административна процедура за стартиране на бизнес и възможност за до 40 хил. евро финансиране на проекти на румънски предприемачи, завърнали се от чужбина.

България все още няма подобни политика, но организации като „Тук-Там“ и Back2BG работят усилено в полза на завръщащите се кадри. Двете НПО-та вече имат 9 успешни издания на форума „Кариера в България. Защо не?“, чиято цел е да свърже учили и работили в чужбина българи с представители на бизнеса. Фондът за стипендии „Иди, учи и се върни“ се стреми да върне know-how знания обратно в страната като финансира магистратурата на български студенти и подпомогне завръщането им обратно. В блоговете им може да откриете полезна информация и истории с щастлив край на българи, които след доста пътуване са решили, че „такива розови домати няма никъде“.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com