НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Инфо-срещи ще помагат на българи, обмислящи завръщане у нас

Категории: Без категория, Отразяване в медии | Публикувано на 18 април 2016

Материалът е публикуван в BiT и препубликуван от Тук-Там.

 

Сдружението „Тук-Там“ започва да организира поредица от инфо-срещи за българи, които скоро са се завърнали или обмислят завръщане в България. Те ще се провеждат всяка последна сряда от месеца, между 13 и 15 ч.

Целта на срещите е да подпомогнат присъстващите с информация относно интересни събития и възможности за работа, както и да отговорят на всички въпроси, касаещи завръщането и адаптирането към социалната и културната среда в страната. Освен всичко друго, това е и още един начин за намиране на съмишленици, нови приятели и обмяна на опит.

За инфо-срещите в еМисия България разговаряхме с един от организаторите Пламена Тодорова. Самата тя е минала по този път, като преди прибирането си у България преди четири месеца е живяла осем години на осем различни места по света и е пример за успешна адаптация. Пламена вече е активна част от управителния съвет на организацията.

„Там (в Дания, където е живяла най-дълго – бел.ред.) можех да имам много добър посредствен живот, но ми липсваше моето голямо „защо“ и кауза. Обичам хубавия живот, но вярвам, че всеки трябва да живее и работи за нещо извън себе си. „Тук-там“ е моята причина“.

Инфо-срещите започват след две седмици, като таргет са ни хора, които обмислят завръщане или вече са го направили, обяснява Пламена. Добавя, че стигат до хората благодарение на широка мрежа от поддръжници в цял свят, като имат общности в шест големи града.
Според Пламена двете най-важни неща, от които имат нужда хората, за да направят тази крачка, са работа и социална среда. Има страшно много възможности за работа тук, за които не се знае в чужбина, убедена е тя.

„Основната трудност е в културата – там свикваш да учиш, работиш и да говориш на чужд език, но когато се върнеш и видиш как нещата, с които си свикнал, не работят тук, шокът е голям“.
На въпрос кое трябва веднага да се промени у нас, Пламена Тодорова без колебание отговаря – негативизмът на българите, който е заразен. Чуйте целия разговор:

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com