НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

„Иди, учи и се върни“ и Немската дадоха стипендия за бакалавър

Категории: Top News, Блог, Фонд за стипендии | Публикувано на 27 март 2018

Климент Климентов е първият стипендиант на „Иди, учи и се върни“, който ще учи бакалавър. Стипендията му е събрана от възпитаниците на 91 Немска езикова гимназия в София. Те се свързаха с нас, след като научиха за „Иди, учи и се върни“ и ни помолиха да направим заедно стипендия, която да бъде специално за учениците на 91НЕГ – „От Немската за Немската“!

Научете повече за стипендията на Немската.

За нас в Тук-Там е голяма гордост, че ни бе гласувано такова доверие и че най-накрая имаме и първия си бъдещ бакалавър. Междувременно ни предстои кандидатстване за стипендиите за магистратура през май, така че ако познавате някой, който заминава, но иска да се върне, насочете го насам.

Ако искате да научите повече за Климент и неговите планове за бъдещето, вижте видеото в което разказва за себе си и прочетете краткото интервю отдолу.

 

Представи се

Аз съм Климент Климентов, на 18г. и ми предстои да завърша 91НЕГ. През свободното си време обичам да играя скуош – занимавам се с този спорт вече 10 години: помагам с организацията на състезания, участвам в такива и дори съм печелил Републиканско за юноши. Също така съм член на неправителтвена организация, която помага на мен и мои връстници да реализираме наши идеи. Пример за това е кампанията ни “Без онлайн омраза“, с която се занимаваме вече трета година и покрай която ходим в различни училища. Провеждаме презентации и организираме игри за ученици на различна възраст, като ги учим да казват НЕ на агресията, а също така им обясняваме какво е неформално обучение. Благодарение на членството ми в тази организация също ходя на младежки обмени в чужбина по Еразъм+, като се социализирам и уча. Надявам се тази година да започна следването си в Щутгарт.

Защо кандидатства за стипендията?

Кандидатствах за стипендията на Тук-Там и алумните на НЕГ поради две причини. Първата е заради финансовата подкрепа – с помощта на стипендията ще мога да си покрия началните вноски за университет, квартира, студентска карта и пр. Втората са контактите и менторството – те ще ми помогнат да се адаптирам бързо и да се концентрирам отрано върху ученето и намирането на странична работа, свързана с изучаваното в университета.

Какво избра да учиш, къде и защо?

Избрах специалността Софтуерно инженерство, за да се науча структурирано да анализирам проблеми, намирам решение и изграждам продукти, които да разрешават реални житейски проблеми.

Защо искаш да се върнеш в България?

Като завърша магистратура планирам да се завърна в България. Първата причина е, че не си представям живот извън родното ми място. Втората е, че желая да реализирам своя идея чрез натрупания през годините опит. Искам да предоставя на българските ученици повече възможности защото смятам, че образованието играе ключова роля за всяка държава и именно българското има потенциал да бъде подобрено.

С какво мислиш, че впечатли журито?

Относно стипендията: вярвам, че впечатлих журито с извънкласната си активност, чрез която се опитвам да се развия личностно и да помагам на други хора, и с моята амбиция и оптимизъм за бъдещето.

Защо би посъветвал и други да кандидатстват за стипендия „Иди, учи и се върни“?

Бих посъветвал и други ученици да кандидатстват за стипендията “От Немската за Немската“. Когато заминеш да учиш в чужбина, те очаква една напълно нова и непозната среда. Трябва ти време и усилия да разбереш как всичко около теб функционира, а също има да заплащаш големи първоначални суми за университет, транспорт, общежитие и пр. Чрез тази стипендия и помощта на алумните на гимназията ще можеш по-бързо да привикнеш и ще ти е по-спокойно от финансова гледна точка, вследствие ще можеш да се концентрираш върху ученето и върху намирането на работа за в бъдеще.

 

Ако планираш да учиш магистратура в чужбина, научи повече за стипендиите на „Иди, учи и се върни“.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com