НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Започва регистрацията на състезанието, което посява идеи и жъне промяна – Идейник

Категории: Отразяване в медии | Публикувано на 31 август 2016

Материалът е публикуван в uspelite.bg и препубликуван от Тук-Там. Автор – Петър Нефтелимов.

 

Преди година стартира първото издание на Идейник” – единственото в България онлайн състезание за социално предприемачество. Сега се задава или по-точно на 1-ви септември започва регистрацията на новото, второ издание на Идейник‘‘.

В главите на екипа от „Тук-Там” винаги стои въпросът как българите в чужбина и тези, живеещи в България, заедно могат да осъществят позитивната промяна в България. Ражда се идеята да се създаде мрежа, която да дава възможност на българите в чужбина да споделят знанията и опита си, натрупани там.

В какво се състои проекта накратко:

  • Онлайн, за да може да се включи всеки българин от всяка точка на света;
  • 3 месеца, за да могат екипите цялостно да развият проектите си от идеята до плана за реализация;
  • С ментори, за да могат участниците винаги да имат достъп до съвет от експерт в областта;
  • Търсят решение на казуси в различни области като образование, градска среда, гражданско общество, зелено предприемачество и здравеопазване.

Първото издание на „Идейник” остави след себе си незабравими емоции, нови запознанства, нови умения, поуки и най-вече усилена работа, придружена със завидни резултати. Сред тях е проектът на екип „Нитро‘‘, които се развива успешно и до днес.

Екип от петима будители от „Заедно в час” фокусираха своите усилия върху малките добрини, които правим в ежедневието си. Идеята им стартира с името „ДоброДействай” и целеше да създаде платформа и мобилно приложение, вдъхновяващи извършването на добри дела в ежедневието чрез изпълнение и споделяне на достъпни и забавни предизвикателства. Не след дълго „ДоброДействай” прерасна в компания с бранд Little Thanks, която насърчава доброволчеството, благотворителността и социалната ангажираност на учениците и получи финансиране и менторство от Innovation Starter.

Вижте защо решиха да се включат в състезанието, както и как протече тяхната отборна работа:

Каква беше причината за формирането на екип добротворци и участието му в „Идейник”?

Всички сме алумни на Заедно в час. Като учители, основна тема на разговор помежду ни са били различни идеи за проекти и инициативи, които биха довели до промяна в обществото ни. Когато разбрахме за онлайн състезанието за социално предприемачество, решихме, че е време да преминем от приказки към действие.

Как се образува екип „Нитро”?

Видяхме информация за състезанието, Злати търсеше ентусиасти, с които да се включи и останалите се отзовахме.

Защо точно „Гражданско общество”?

Защото активното гражданско общество ще изисква и действа, за да постига това, което иска и да променя това, което не му харесва във всяка сфера.

Какво породи идеята за ДоброДействането?

Като учители всички имаме едно най-силно и голямо желание – да видим учениците си като добри, активни и отговорни хора. Такива, които искат да зарадват хората около себе си; такива, които са готови да помогнат и най-вече като такива, които не чакат нещата да се случат сами, а търсят и намират начини да създават най-благоприятната среда.

Какво вдъхнови идеята за Littlethanks?

Убеждението ни, че именно малките неща водят до големи резултати.

Имаше ли моменти, в които различията ви пречеха, и такива, в които те бяха причина за успех?

Най-полезни са различните гледни точки на всеки от екипа, които винаги са ни помагали да успяваме, да намерим най-добрите отговори на всички въпроси.

Кой са най-големите трудности, пред които се изправи вашият екип?

Организацията на работния ни процес, след като всеки имаше различна заетост и възможности за общи срещи и работа.

Трудно ли е една идея да се превърне в реалност?

Да. Трудно е, но е и много интересно, защото по пътя към реализирането ѝ изскачат нови и нови предизвикателства, за които не си подозирал, понякога не си подготвен и се налага да търсиш всякакви варианти, за да продължиш.

Кое е най-ценното нещо, което ви даде „Идейник”?

Най-ценното със сигурност беше довършването на работата до край.

Какво място заемат добрите дела в нашето ежедневие?

Всъщност много голямо, защото едно добро дело може да преобърне и осмисли деня на всеки.

Каква е ролята на доброволчеството в ежедневието ни?

Колкото по-голяма част от ежедневието ни заема доброволчеството, толкова по-полезно би било както за обществото, така и за нас самите, тъй като доброволческите дейности развиват ценни личностни качества и умения като работа в екип, организация, приоритизиране на задачи. В допълнение към нашето личностно развитие, с малки дейности можем да донесем и голяма обществена промяна.

След това силно начало организаторите на Идейник‘‘ дават ред и на второто си издание. Приготвили са по един проблем, който чака да бъде разрешен, в цели осем области – здравословен начин на живот, образование, гражданско общество, зелена идея, туризъм, култура и изкуство, градска среда и здравеопазване.

Кандидатстването е от 1 до 15 септември. Регистрирай се от тук.

Действай, действай, не губи време! Посей идея, пожъни промяна!

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com