НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

„Идейник“ 2.0: Посей идея, пожъни промяна

Категории: Блог, Идейник | Публикувано на 2 септември 2016

Материалът е създаден от True story и препубликуван от Тук-Там. Автор – Даниел Пенев.

Постоянно се информираш за случващото се в България, независимо в коя част на земното кълбо се намираш. Писнало ти е да слушаш оплаквания. Дошло ти е до гуша от песимизъм и апатия. Следиш отблизо конкретни проблеми и смяташ, че имаш идеи за разрешаването им. Обичаш предизвикателствата, търсиш нови запознанства, наслаждаваш се на работата в екип, искаш да обогатиш познанията си и си готов да работиш здраво за осъществяването на позитивна промяна тук и сега.

Ако в горното описание откриваш себе си, значи „Идейник“ е точно за теб. Организиран за първи път през миналата година от сдружението за българи с образование и опит в чужбина „Тук-Там“ и неправителствената организация, насърчаваща социалната ангажираност „Обединени идеи за България“, „Идейник“ е единственото онлайн състезание за предприемачество у нас. В него могат да се включат екипи, които мечтаят да реализират свои проекти със социална насоченост. В рамките на два месеца и половина одобрените екипи получават подкрепа и менторство и работят усилено по превръщането на идеите си в проекти с ярко изразена добавена стойност и социална значимост.

Както подобава на един амбициозен екип, организаторите на „Идейник“ са се постарали сериозно, за да надградят върху основите от първото издание. За разлика от миналата година, когато тематичните области са само пет, тази година са осем: здравословен начин на живот, образование, гражданско общество, зелена идея, туризъм, култура и изкуство, градска среда и здравеопазване. Броят на менторите също е значително по-голям, от 16 миналата година до близо 30 тази година. Сред тях са хора като Светлин Наков (софтуерен инженер, проектен мениджър, преподавател и съосновател на „СофтУни“), Александър Шпатов (писател, юрист и инициатор на проекта „читАлнЯта“), Славейко Джамбазов (съосновател и частен инвеститор в компании в сферата на здравеопазването), Георги Малчев (съдружник в агенция за дигитален маркетинг, преподавател и бизнес консултант) и други.

„Гордеем се, че случихме едно успешно първо издание, което стартирахме въз основа на много хипотези и предположения, ужасно много работа и жертви на моменти“, сподели пред TrueStory.bg Симона Дакова, проектен ръководител на „Идейник“ от август 2013 г. „Всеки път, когато някой ни потърси и ни сподели колко е вдъхновен от проекта, ни напомня, че си заслужава. Виждаме, че желанието да променяме и да реализираме идеи в полза на обществото, е споделено. В началото ние търсехме хора за подкрепа и менторство, а вече се случва и те да ни търсят. И всички ние го правим доброволно, докато имаме друга кариера или лични ангажименти.“

В първото издание на състезанието участват 97 души с опит в 15 различни държави. Те обединяват усилията си в стремежа си да превърнат България в едно по-добро място за живот, като търсят решения на проблеми в областта на образованието, здравеопазването, градската среда, гражданското общество и зеленото предприемачество.

„Най-много се радвам, че покрихме критериите си за успех – да има 20-30% реализирани проекти,“ каза още Симона Дакова. „От 11 проекта има три, които продължават напред, а много от останалите са в режим на изчакване.“

Екип „БАМС“, който печели миналогодишното състезание, работи върху изграждането на In The Mood All Together – център за културни събития и танци, който събира зрящи и незрящи и улеснява интегрирането им в обществото чрез езика на латиноамериканските танци. В момента търсят спонсори и за втора зала.

Екип „Нитро“, съставен от петима учители по програма „Заедно в час“, вече са основали стартиращата компания Little Thanks, която насърчава доброволчеството, благотворителността и социалната ангажираност сред учениците. Компанията се появява на бял свят благодарение на финансиране и менторство от Innovation Starter. В дългосрочен план екипът възнамерява да си сътрудничи с корпоративни партньори в шест тематични области: образование, екология, здраве, общество, икономика и етика.

Въпреки че в момента нямат времето да развиват активно проекта си, екип „Компас“ също трябва да бъде споменат. Те са създали платформата Easygrow.me, която цели да допринесе за устойчив начин на живот в града чрез стимулирането на градинарство в домашни условия. Платформата е насочена към хора с малко опит в подобни начинания.

Желаещите да се включат в тазгодишното издание на „Идейник“ могат да се регистрират тук. Крайният срок за кандидатстване е 15 септември, а самото състезание ще се проведе в периода 23 септември – 12 декември. Организаторите съветват потенциалните участници да не губят време и да посеят своите идеи сега, за да могат в близко бъдеще да пожънат така желаните промени.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com