НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Художествената фотография като хоби – Яна Христова

Категории: Истории, | Публикувано на 15 ноември 2016

%d1%8f%d0%bd%d0%b0-%d1%85%d1%80%d0%b8%d1%81%d1%82%d0%be%d0%b2%d0%b0

Яна Христова е на 26 години, под имейл подписа й стои длъжността копирайтър в рекламна агенция и е вечен ентусиаст за пътешествия, книги, личности и смислени разговори. От близо година е и доброволец на Тук-Там в екипа на Идейник. Хобито ѝ е фотографията и я поканихме да ни разкаже малко за него (и, разбира се, да ни покаже снимки).

Когато бях малка, постоянно чувах възрастните да казват, че всеки трябва да има хоби. Бях много малка и не съвсем сигурна какво точно означава „да имаш хоби“, но се заех да го търся.

Да лягаш късно и да не ти се става сутрин, да забравиш да се обадиш на вашите, че закъсняваш, защото си се заплеснал в разговор за извънземни цивилизации пред блока, да откриваш тайните (макар и само за теб) кътчета в квартала или да хвърляш водни балони по минувачите – о, колко много хобита имах!

След време, разбира се, културата свърши своята работа и аз бях „окултурена“ – вече знаех, че трябва да си имаш „правилно“ хоби. Такова, което хората признават, хоби, което те развива и обогатява, за да станеш още по-точното болтче, което да пасне добре в обществената система.

Минах през балет, художествена гимнастика, танци и волейбол. По-точно – наминах през тях.

Когато пораснах обаче, разбрах, че трябва да намеря не онези неща, които ме правят точното, пасващото болтче в системата, а тези, които разместват и след това наместват моите собствени болтчета. И че това е единственият начин да бъдеш истински полезен и на себе си, и на другите.

Не се наложи да търся дълго. Дори изобщо. Фотографията ме връхлетя, без дори да мога да я попитам какво, по дяволите, иска от мен. Дойде като силна нужда, като алтернатива на света, като убежище.

Яна Христова - снимка7

 

И така започнах.

Отначало търсех правилната гледна точка към различни цветя и детайли, а след време – към различни човешки чувства и състояния. Естествената еволюция.

Яна Христова - снимка3

Яна Христова - снимка5

Яна Христова - снимка4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Шест години по-късно продължавам да се крия и откривам в снимки всеки път, щом имам нужда, да пренареждам действителността като пъзел и да измислям нови, чужди реалности.

 

 

Яна Христова - снимка2

Яна Христова - снимка6

Яна Христова - снимка8

Яна Христова - снимка1

 

Бяха прави възрастните. Всеки трябва да си има хоби. Но не правилното, а истинското.

 

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com