НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Как да си намеря работа в България?

тук-там лого 600х400
1. Проучете пазара на труда

Проверете кои са лидерите в бранша, кои от тях са добри работодатели, какви заплати и други социални придобивки предоставят. Начална точка могат да бъдат www.bgrabotodatel.com, Капитал 100, както и класации за най-добри работодатели. Изберете си няколко фирми, където наистина искате да работите и се фокусирайте да кандидатствате там.

2. Проверете сайтовете за обяви

Най-популярните сайтове за обяви са: jobs.bg, jobtiger.bg, tuk-tam.bgkarieri.bg, rabota.bg, zaplata.bg.

3. Разпитайте приятели

Много често фирмите предпочитат да намерят нов служител вътрешно, чрез препоръка на настоящите си служители. Това гарантира, че ще се впишат по-лесно в екипа, а препоръката гарантира качество. Затова разпитайте приятелите си за това кои фирми са добри и кои си търсят служители в момента.

4. Създайте нови приятели и контакти

Ако нямате приятели в конкретна фирма – създайте си. Има множество нетуъркинг събития, където можете да се запознаете с интересни хора, да създадете нови връзки и да получите повече информация. Такива събития са нетуъркинг събитията на Тук-Там, Start Up, TEDxBG, както и множество други специализирани събития.

5. Отидете на кариерен форум

Най-подходящите събития за хора търсещи работа са кариерните форуми. По време на кариерните форуми можете да се запознаете с фирмите, които ви интересуват, но и да намерите полезни контакти и да получите кариерна консултация. Двете най-големи кариерни събития в България са „Кариерен Кошер“, специализиран за хора с образование и опит в чужбина, през септември месец и „Национални дни на кариерата“ през март месец.

6. Консултирайте се със специалисти по човешки ресурси

Има много фирми, които помагат на хората търсещи работа с безплатни съвети и кариерни консултации. Те могат да ви помогнат за вашето CV и мотивационно писмо, както и да ви консултират за пазара на труда, подходящи за вас фирми и свободни работни места. Препоръчваме ви Aims Human Capital, Adecco, Bulwork и Manpower, като водещи HR фирми. За мениджърски позиции се обърнете към headhunting компании като Stanton Chase.

7. Подгответе си професионално CV и мотивационно писмо

Можете да намерите много информация и съвети в интернет, но е добре да се консултирате и с професионалист, тъй като CV-то често е основното впечатление, което ще оставите.

Мотивационно ви писмо трябва да е конкретно за позицията и фирмата, където кандидатствате и да показва защо искате да работите там и защо сте подходящ за тази позиция. Ако е нещо общо, което разпращате навсякъде, ще си проличи веднага.

8. Свържете се с фирмите, където мечтаете да работите

Подайте CV-то и мотивационното си писмо за отворените позиции. Ако случайно няма отворени позиции, можете да се свържете с отдел „Човешки ресурси“, за да получите повече информация или да си подадете CV-то и мотивационното писмо, като показател че имате голямо желание да работите в дадена компания. Може да се окаже че в този момент търсят кандидати вътрешно или пък да ви харесат толкова много, че да отворят ново работно място за вас.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com