Гид на новодошлия: Защо се върнахме?

Категории: Блог, Гид на новодошлия, Експертни статии | Публикувано на 5 юни 2018

Тази статия е една от темите в Гид на новодошлия – книжка с полезни статии за завръщащи се в България. Можеш да го изтеглиш безплатно тук.

Терминал 2, също като медала, има две страни. От едната заминаваме. От другата се връщаме. Днес ще си говорим за сектор Пристигащи или защо все повече българи с опит в чужбина избираме да се върнем в България.

Да, има хиляди причини, които да подтикнат човек да замине. Разказваме си вицове за Tерминал 1 и Tерминал 2, а понякога чакаме някой друг да реши проблемите. Какво става обаче, когато поемем лична отговорност за живота си и изберем да живеем в България? Ето няколко прозаични причини, поради които все повече българи са се върнали в родината и са щастливи тук:

 1. Обичам България и оценявам това, което тя ми е дала през годините. Сега е мой ред да допринеса.
 2. Искам да съм до семейството и приятелите ми, защото те са важни за мен и винаги ме подкрепят.
 3. Видях нещо готино в чужбина, което го няма в България, и искам да го развия, за да може и българите да го имат.
 4. Моята професия е търсена в България и мога по-бързо да израсна професионално, за разлика от чужбина, където има дългогодишна йерархия, а понякога и дискриминация.
 5. Обожавам природата ни и възможността да пътувам лесно и евтино до страхотни места из родината и Европа.
 6. Моят любим/а е в България и искам да сме заедно.
 7. Искам детето ми да е българин и да познава богатата ни култура и традиции.
 8. Искам да родя детето си тук и да имам две години да го отгледам, а не само три месеца. Искам да имам подкрепата на бабите ни, а не да плащам на чужди хора да го гледат.
 9. Тук се чувствам у дома.
 10. Семейството ми е изградило бизнес и е мой дълг да се включа и да го развия все пак родителите ми са го изградили, най-вече за да осигурят по-добър живот на нас, децата.
 11. Културата и социалният живот са ми най-близки и ме карат да се чувствам на място. Тук по-лесно съчетавам работа със социален живот, приятели и семейство.
 12. Искам да съхраня идентичността си и да оставя истинска следа след себе си.
 13. Тук е по-неразвито, по-динамично и съответно по-интересно за хората, които искат да виждат и да са част от промяната.

Искаме да направим родината си по-добро място за живот за нас, семействата ни и всички българи. Това е нещото, което искаме да оставим след себе си. Нямаме за цел да убедим когото и да е, че всички трябва да се върнат в България веднага или че всички ще са щастливи, ако го направят. Но е факт, че навън далеч не всичко е розово, а в България далеч не всичко е черно.

И тук, и там има добри и лоши хора. И тук, и там хората се сблъскват с бюрокрацията и обвиняват политиците за какво ли не. И тук, и там богатите имат повече възможности от бедните и се възползват от тях. И тук, и там парите често имат превес над морал, екология, здраве и т.н.

Ако обаче сме малко по-сплотени, работим рамо до рамо и имаме повече вяра, силно вярваме, че всичко в България ще си дойде на мястото, защото ‘Съединението прави силата’ и Всичко Зависи От Нашите Постъпки.

Изтегли целия гид 

 

Гид на новодошлия е безплатен за всички. Ако имаш желание и възможност, можеш да ни подкрепиш с дарение, за да продължим да добавяме нови статии към него и да помагаме на завръщащите се българи. Ако имаш коментари или предложения за теми, които мислиш, че трябва да включим в следващото издание на Гида, пиши ни на hey@tuk-tam.bg

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2019. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com