Гид на новодошлия: Как да разбера дали искам да се върна в България?

Категории: Гид на новодошлия, Експертни статии | Публикувано на 16 май 2018

Как да разбера дали искам да се върна в България е една от темите в Гид на новодошлия – книжка с полезни статии за завръщащи се в България. Можеш да го изтеглиш безплатно тук. Автор на статията е Мартин Стефанов.

Правото на избор е най-голямото богатство на демократичното общество, но как да разберем какво точно искаме? Когато сме на кръстопът и не знаем накъде да поемем, а всяко решение ни се вижда еднакво правилно и еднакво грешно, може да си приложим една коучинг стратегия.

На бял лист нарисувай кръг, разграфен на 6 равни части. Във всяка част напиши по един от най-важните за теб фактори, които те карат да се чувстваш удовлетворен. Сега нарисувай още един идентичен кръг. В първия оцени условията в България от 1 до 5 (1 най-ниско, 5 най-високо), а в другия мястото, където живееш сега. За всекиго причините да остане или да продължи напред са строго индивидуални. Ние ти предлагаме няколко предложения, върху които да помислиш:

Семейство и приятели

За някои хора разстоянието е проблем, а далечният контакт с близките не е достатъчен. Ако изпитваш носталгия по вкусната домашна храна, къщата на баба, забавната компания и излизанията с повод и без повод, значи и ти си един от тях. Помисли колко важен е този фактор за теб.

Стартиране на нов бизнес

В момента София е в Топ 10 на най-атрактивните градове за предприемачество и стартиране на бизнес в света. Бързият интернет, евтината регистрация на нови компании, ниските данъци и присъствието на инвестиционни фондове създават чудесни условия за стартъпи. Ако имаш добра идея или хоби, което искаш да развиеш в бизнес, можеш да го постигнеш.

Свободни професии

Свободните професии ти дават възможност да работиш навсякъде по света. Можеш да го направиш от дивана в хола или да използваш споделените офис пространства в големите български градове, които напоследък стават все по-уютни и удобни. Така ще получаваш по-високи доходи и ще водиш сравнително по-евтин начин на живот.

Кариера

Глаголното време, в което се говореше за безработицата в България, е минало свършено. А в сегашно време има наистина голямо търсене на таланти и тук не говорим само за call centers. Като човек, завършил успешно в чужбина, лесно ще намериш интересни позиции и възможности.

Свободно време

Може би е излишно да се изтъква, но в България можеш да караш ски през зимата, да ходиш на море през лятото, да катериш планини, да летиш с балон, да скачаш с бънджи – все атрактивни и достъпни възможности. Ако пък ти се пътешества до по-далечно място, нискобюджетните полети от България са реална опция. Помисли дали градът, в който живееш в момента, ти предоставя тази възможност.

Сигурност

България все още е една от страните, в които рискът за терористична атака е нисък. За съжаление, голяма част от Западна Европа и САЩ са жертва на атентати. Доколко е важна сигурността за теб и изпитваш ли нужда да живееш на по-спокойно място?

Резултати

Виж двете графики и сравни на кои фактори си поставил по-висока оценка. Това ли са важните за теб условия, за да се чувстваш по-щастлив? Кой от всичките елементи е водещ и ти би определил като най-приоритетен? Дали при повишаване на неговия процент ще се афектира цялата графика?

Коучинг

Ако все още не си намерил отговор на въпроса, дали да се върнеш в България или да останеш там, където си, можеш да си запишеш коучинг консултация. Коучингът е метод, който ти помага да подредиш приоритетите си, а коучът няма да ти говори празни приказки и да обещава готови рецепти за успех. Той ще работи с ценностите и амбициите ти, за да ти помогне сам да си поставиш ясни цели, които да изпълниш. Сесиите могат да се провеждат както на живо, така и дистанционно. Повече за коучинга можеш да разбереш на martinstefanov.bg

Изтегли целия гид 

Гид на новодошлия е безплатен за всички. Ако имаш желание и възможност, можеш да ни подкрепиш с дарение, за да продължим да добавяме нови статии към него и да помагаме на завръщащите се българи. Ако имаш коментари или предложения за теми, които мислиш, че трябва да включим в следващото издание на Гида, пиши ни на hey@tuk-tam.bg

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2019. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com