НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Гид на новодошлия: Kак и откъде да си набираме информация за България

Категории: Блог, Гид на новодошлия | Публикувано на 25 септември 2018

Наръчник как и откъде да си набираме информация за България извън България

Тази статия е една от темите в Гид на новодошлия – книжка с полезни статии за завръщащи се в България. Можеш да го изтеглиш безплатно тук.

„Кутия цигари, дъвки и една вафла. И някой жълт вестник за кръстословиците. И билетче за лотарията.“ Това е реплика, която често можем да чуем, минавайки покрай някоя „Лафка“. Очакваме и тези, които купуват вестник или списание, защото им се чете, да са рядкост.

Обикновено извинението на българина в България да не следи случващото се в публичното пространство е погрешното схващане, че всяка медия е медия на някой си от властта, а на този в чужбина – разстоянието се вижда като обективна причина за неангажиране на мозъчните клетки с излишна информация.

Противно на всички очаквания, у нас съществуват качествени медии, които опровергават 109-тото място на страната ни в тазгодишната класацията на „Репортери без граница“ за свободата на словото. Тайната за сглобяването на пъзела на информираността е в отсяване на тоновете информация, отделянето на т.н. фалшиви новини от истинските и най-вече четенето на много, много източници.

Както първото правило в журналистиката е да се проверява всяка информация при повече от два източника, така това трябва да се превърне и в златното правило на консумиращия информацията.

Гледането на вечерните новини по телевизията не е достатъчно. Ключът към проглеждане на цялостната картинка е в разнообразието.

Работещият или учещият вероятно няма време да проверява цяла емисия новини в три различни медии. Проблемът с времето лесно се решава с присъствието на социалните мрежи – харесайте си няколко новинарски странички във Facebook и така, докато скролвате снимки на всичките си приятели на почивка, ще се запознавате и с акцентите от случващото се в момента. Да се проверява news feed-a сутрин и вечер е достатъчно физическо и умствено усилие, за да се научи най-важното. От друга страна Twitter например е най-доброто оръжие на този, който иска да разбере важна информация за даден инцидент в реално време – най-бързата реакция, а често и най-интересните коментари, се публикува чрез tweet-ове.

Но кого да харесаме в социалните мрежи?

Широко разпространено мнение е, че родните телевизионни канали или обичат правителството, или не. Но това не трябва да ни спира да слушаме и гледаме какво те имат да ни кажат. Смятам, че трите национални канала, БНТ, BTV и Nova, трябва са сред участниците на нашия news feed. Сайтовете на тези телевизии са най-бързия начин да си набавим видео кадри от случващото се, да изгледаме някой репортаж или интервю в студиото. Именно телевизиите са тези, които най-често ще включат представител на властта на живо, от който разговор след това повечето медии си избират нужните им цитати.

У нас също така има добри дневни вестници, всеки от които има онлайн издание. „24 часа“ и „Труд“ са добър избор, ако искате да прочетете анализ или мнение за случващото се в политическия живот на страната ни. По-различните писания на Лола Монтескьо ще са интересни на онези, които търсят интересна гледна точка, предадена чрез цветен и саркастичен език.

„Капитал“ е другата печатна медия, която си заслужава да се следи най-вече заради широкия спектър от икономически теми, за които те пишат. Ясно десен вестник, изданието публикува всичко от хартиения си вариант онлайн, като дава добри задълбочени анализи върху бизнес сектора у нас и в чужбина, както и публикува много истории за успешни млади предприемачи и старт-ъп компании. Сайтът „Кариери“ също е от семейството на „Икономедия“, където може да следите свободни места за работа в България.

Сайтовете от семейството на „Webcafe“ пък публикуват както сериозни, така и забавни статии, но техните анализи за случващото се у нас с поднесени саркастично и дори сатирично, което превръща информацията в леко и лесно достъпно четиво. Въпреки че медии като „Фронт“ и „Лентата“ понякога публикуват статии с остър нетолерантен език, може да се намерят добри задълбочени анализи, които представят проблема от друга страна.

За по-културни теми и лично мнение, „Площад Славейков“ е добър избор. Мария Касимова често публикува там лични наблюдения за българина и българщината. Разбира се, има и много други по-малки медии, които набират интерес и упражняват качествена журналистика.

За тези, които са готови да отделят повече време за четене, „a-specto“ и „L’Europeo“ са задължително четиво при изграждането на добра политическа култура. Редакцията на първото списание е открито лява и про-руска, но това не ощетява техните текстовете. Честно анализите, които публикуват, включват разнородни гледни точки и достатъчно информация, за да може читателят да изгради своето лично мнение. Първоначално ръководено от Любен Дилов-син, „L’Europeo“ излиза двумесечно, като хартиеното списание може да се закупи онлайн. Всеки брой има определена тема, която се разглежда обстойно с задълбочени анализи от света и у нас.

Има и много други списания като например „Икономист България“, които взимат чужди модели на журналистика и се опитват да ги приложат у нас. Истината е, че дори и сред жълтите страници понякога може да се открият интересни политически анализи, като например задължителните две странички на Кеворк Кеворкян във в. „Уикенд“.

Следващия път, когато минавате забързано през някое павилионче у нас, или имате време вечер и сте се уморили да слушате международни новини, отворете някое от тези издания и прочетете нещо на български.

Имаме и качествена журналистика, просто трябва да се чете много.

 

Изтегли целия гид 

 

Гид на новодошлия е безплатен за всички. Ако имаш желание и възможност, можеш да ни подкрепиш с дарение, за да продължим да добавяме нови статии към него и да помагаме на завръщащите се българи. Ако имаш коментари или предложения за теми, които мислиш, че трябва да включим в следващото издание на Гида, пиши ни на hey@tuk-tam.bg

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com