НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Гид на новодошлия: Какво е да си предприемач в България

Категории: Блог, Гид на новодошлия | Публикувано на 18 септември 2018

Тази статия е една от темите в Гид на новодошлия – книжка с полезни статии за завръщащи се в България. Можеш да го изтеглиш безплатно тук.

Автор: Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE)

Entrepreneur, starting new business, leadership concept.

Качествата, необходими, за да си предприемач в България, са подобни на тези в чужбина. Отново е нужна издръжливост, желание за успех, мотивация, лидерство и, не на последно място — силен екип. Основната разлика между двете е контекстът, в рамките на който си предприемач.

Предприемачеството е разпознаваема тема сред младите хора в България — социален предприемач, предприемачество в корпорацията и предприемачеството в чистия смисъл на думата стават по-често срещани в съзнанието на хората. И в България, и там, откъдето идваш, вероятно ще срещнеш много хора, според които си губиш времето.  Но срещите с критично настроени личности имат своята положителна страна: тестваш и развиваш едни от силните качества на предприемачите — издръжливостта и увереността.

В последно време в България има все по-добре устроена предприемаческа еко-система. Да, за много хора времето от 9 до 6 е единственото правилно време, но тук те очакват и много хора и организации, които със сигурност ще те подкрепят в начинанието ти. Предприемачите, менторите и НПО-тата, които работят за развитието на предприемаческата еко-система, ще са с теб, докато развиваш своя стартъп.

Откъде да започна

Най-добрият начин да се сетиш за определен бизнес е като откриеш бизнес решение за проблем, който те заобикаля. Гледай критично, за да откриеш своя проблем/ниша/възможност за реализация на бизнес. Вторият добър подход е да откриеш идея, която да идва от теб и твоята визия за бъдещето и развитието на даден продукт, услуга или индустрия, и да го наложиш на пазара.

В България изискванията на пазара и търсенето на качествени продукти и услуги се повишават непрекъснато, но конкуренцията не е наситена. Все още сме в този етап, когато, ако направиш нещо „както трябва“, ще имаш голям успех. А това позволява на хората, които са работили в чужбина, да внесат добрите практики от там тук.

Как да си намеря финансиране

Първо се обърнете към собствени средства, семейство или приятели. Ако такова финансиране не е налично, то тогава помислете за органичен ръст, заемни средства или рисков капитал. Финансирането може да дойде от фонд като Eleven и Launchub, които използват европейски средства, за да подпомогнат развитието на предприемачеството в България.

Финансирането може да бъде и от рискови инвеститори (напр. NEVEQ), които са готови да поемат голям риск, но очакват и голяма възвръщаемост, както и от ангели инвеститори (напр. CEO Angels Club) — те са ангажирани в цялостния процес и помагат със стратегическа насока.

Други методи за търсене на финансиране са посредством платформи за свързване на инвеститори и стартъпи (напр. Tech Tour и Kown).

Към кого да се обърна за съдействие или съвет

Тук има кой да ти помогне – Тук-там, Асоциация на българските лидери и предприемачи (ABLE), Junior Achievement, Start-It-Smart, Move.bg, Cleantech, Gargarage и други. Потърси и онлайн ресурси, ето няколко идеи:

  • www.StartUpNavigator.eu — единното място на предприемаческата екосистема в България, която включва директория на предприемачите по индустрии, календар със събития и други полезни ресурси;
  • StartUP Show — риалити шоуто в България за пътя на предприемача и трудностите, които среща;
  • Entrepreneur.bg — информационният портал на предприемача.  

Бюлетините на горепосочените организации съдържат информация и вдъхновение, които ще са ти полезни при създаване на нов бизнес.

И накрая — когато двама човека се срещнат и обменят по една ябълка, всеки от тях си тръгва с по една ябълка. Но когато двама човека се срещнат и обменят две идеи, всеки от тях си тръгва с една идея повече.

Успех!

 

Изтегли целия гид 

 

Гид на новодошлия е безплатен за всички. Ако имаш желание и възможност, можеш да ни подкрепиш с дарение, за да продължим да добавяме нови статии към него и да помагаме на завръщащите се българи. Ако имаш коментари или предложения за теми, които мислиш, че трябва да включим в следващото издание на Гида, пиши ни на hey@tuk-tam.bg

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com