НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Гид на новодошлия: Доброволчеството в България – защо, къде и какво

Категории: Гид на новодошлия, Експертни статии | Публикувано на 27 юни 2017

Доброволчеството в България е една от темите в Гид на Новодошлия – дигитална платформа, която предоставя обективна информация и съдържание на всички хора Тук или Там, които ценят връзката с България.

TimeHeroes е най-голямата платформа за доброволчество в България. Вече пет години свързва хора, които искат да помагат, с каузи, които имат нужда от подкрепа. TimeHeroes е мостът между двете групи, единственото място, което публикува информация за всички актуални доброволчески инициативи в България. 

Към юни 2017 година на timeheroes.org са публикувани близо 1300 инициативи, получили помощ от над 35 000 доброволци в 159 населени места в България. На TimeHeroes можеш да се включиш в доброволчески мисии, както от разстояние, така и на терен.

Статията е написана от нашите партньори от TimeHeroes. Те могат да ти помогнат да намериш каузите, които ще правят деня ти по-смислен и усмихнат.
Доброволчество

Как се превежда на български “to give back to society”? Май нямаме устойчиво словосъчетание, но нека изпробваме границите на думата доброволец.

Първо, това е горда дума. Тиха, но голяма.

 

Доброволецът е героят на днешния ден.

Човекът, който не чака някой друг да подаде ръка, някой друг да свърши работата и някой друг да оправи положението. Неговите граждански настройки вибрират на друга честота и смущават ефира на статуквото. Това е човекът, който иска да разбърника средата и да я подбутне малко, за да се види какво има зад ъгъла.

 

Това си ти, който четеш това.

Твоите умения, време, труд и сърце са нужни и безценни в много, много каузи. Всяка от тях променя света и всяка от тях ще те отведе в паралелен свят, който често остава невидим. Или пък точно обратното – шества по новините с огромни заглавия.

Виж по-долу нашия кратък Гид на търсача на каузи или влез за пълни подробности на TimeHeroes.org – най-голямата платформа за доброволчество в България, която ще те свърже директно с организациите, които търсят гражданска подкрепа за своите мисии.

Преди това обаче искаме да обърнем думата доброволец и от другата страна, защото там се крие едно не по-малко важно изречение:

Доброволецът помага на другите, но и на себе си.

Даваме ти само три факта за отскок, останалите така или иначе ще ти се случат.

Доброволчеството ще те срещне с нови, интересни и суперсмислени хора. Ще ти даде поле да изпробваш собствените си възможности и да усъвършенстваш универсално приложими умения – работа в екип, комуникация, изобретателност. Включи го в CV-то си и всеки потенциален работодател моментално ще знае за теб, че си инициативен, активен и човек с позиция.

Последен въпрос. Как да избереш на коя от всички възможни каузи да посветиш времето си? Просто чуй сърцето си. Само то знае.

 

Гид на търсача на каузи

Ако си в България:
  • Да нахраниш гладен. Включи се в социална кухня за бедни или сортирай дарени храни за хора в нужда.
  • Да промениш съдбата на дете от дом. Помагай с уроците на хлапетата и – най-важно от всичко, стани им истински приятел.
  • Да погалиш куче от приют. Потичай, поиграй и почеши зад ушите приятелчетата от местния приют. Така увеличаваш шанса им да бъдат осиновени.
  • Да спасиш природата. Почисти боклука от любимия си плаж, планина или градинка. Засади дърво. Пази гнездата на египетския лешояд.
  • Да съживиш градско пространство или обезлюдяващо се селце. Винаги има нужда от баш майстори и бояджии.
  • Да случиш фестивал. Кино, музика, литература, спорт или въобще всичко, на което досега си бил просто зрител, става пъти по-велико когато влезеш зад кулисите.

 

Ако си в чужбина:
  • Да предадеш нататък. Превеждай безплатни уроци от световни образователни платформи.
  • Да стоплиш бездомен. Изплети шапка, шал или ръкавици за хора от улиците на България.
  • Да дадеш шанс за живот. Бъди местен гид и преводач на българи, дошли за лечение в чужбина.

 

За пълни подробности, връзка с организаторите на мисиите и още много различни каузи – влез на TimeHeroes.org

 

Гид на новодошлия е безплатна платформа за всички. Ако имаш желание и възможност, можеш да ни подкрепиш с дарение, за да продължим да добавяме нови статии към него и да помагаме на завръщащите се българи. Ако имаш коментари или предложения за теми, които мислиш, че трябва да включим в Гида, пиши ни на guide@tuk-tam.bg

Коментари

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com