НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

“Иди, учи и се върни” избра своите първи стипендианти

Категории: Блог, Избрано в блога, Проекти, Фонд за стипендии | Публикувано на 20 юли 2016

fundsite-146x146Миналия четвъртък бяха обявени първите стипендианти на фонда “Иди, учи и се върни”. Това се случи на коктейл, на който присъстваха финалистите, заедно с представители на журито и партньорите на проекта.

В началото на събитието гостите имаха време да се запознаят един с друг и да си поговорят. След това дойде ред и на официалната част, в която Христо Бояджиев и Бойко Благоев разказаха за това как се е зародила идеята за фонда и какво се е случило през изминалите месеци. Двамата дадоха начало на проекта преди половин година, когато помолиха приятелите си вместо да им дават подаръци за рождените дни, да им помогнат да съберат първоначалната сума, с която да стартират фонда.

 

idi-uchise-vurnise

Кандидатите преминаха през три кръга на подбор, първият от които беше по документи. След това трябваше да запишат видео, в което да разкажат за това как виждат бъдещето си в България. Последният етап беше интервю с журито. До него достигнаха единадесет финалисти.

Участниците получиха поздравления от Тами Палчиков – аташето по образование и култура на САЩ. Тя беше там като представител на Американското посолство, което подкрепи комуникационната кампания на фонда.

Анна-Мари Виламовска – секретар на президента за иновационна и здравна политика, която беше и член на журито, също изказа своите поздравления към проекта.

 

 

r-and-o-44-of-69

r-and-o-45-of-69

По време на награждаването имаше и една изненада. Оказа се, че вместо обещаните две стипендии от по 5000лв, журито е решило да даде и още една поощрителна стипендия от 1000лв. Всички единадесет финалисти получиха и подаръци осигурени от Viber и bTV.

Щастливи сме да кажем, че изборът беше много труден и се гордеем със всеки един от финалистите. Надяваме се и занапред да поддържаме връзка и ги очакваме обратно в Бългрия, когато решат че са готови да се върнат.

Изказваме благодарността си към всички, които ни помогнаха в осъществяването на проекта:

Благодарим за финансовата подкрепа на Американското посолство и нашите индивидуални дарители!Благодарим на журито за отделеното време!
Благодарим за подкрепата за реализация на проекта на bTV, Viber, Gobox, Елица Атанасова и Георги Йорданов!

Благодарим и на всички туктамовци, които се включиха в проекта!

Ето и кои бяха участниците, които успяха да убедят журито, че именно те заслучават стипендиите на “Иди, учи и се върни”.

r-and-o-54-of-69Сиво Даскалов е завършил „Софтуерни и интернет технологии“ в Техническия университет във Варна. Приет е да учи магистратура „Advanced Computer Science” в Кеймбридж за учебната 2016/2017 година. Носител е на множество награди и медали от олимпиади по математика и програмиране, а също така активно е доброволствал през годините на следването си. Сигурен е, че иска да се завърне в България, като планира след завръщането си да натрупа още опит в програмирането в местна компания във Варна, да бъде докторант към Техническия университет там, а на по-късен етап – да създаде своя компания в родния си град.

 

 

r-and-o-58-of-69Атанас Събев е магистър по право от Софийския университет, но по време на следването си е бил стипендиант на образователни програми в Германия и САЩ. Успешно се е предствял в международни правни състезания и е учредител на Асоциацията на българските лидери и предприемачи. От 3 години е старши данъчен консултант в голяма международна компания. За учебната 2016/2017 година е приет в магистърската програма по Право в Правния факултет на Харвардския университет, която отговаря на професионалните и личните му интереси към финансите и банковите регулации. Иска да се завърне в България и да помага на български компании да се реализират в чужбина и на чужди компании – в България.

 

r-and-o-51-of-69Лилия Костова е бакалавър по Връзки с обществеността към Софийския университет, но със семестър по програма Еразъм в университет в Антверпен, Белгия. В момента учи магистратура „Transcultural European Outdoor Studies“. Всеки семестър се провежда на различно място и след като е била в Англия и Норвегия, ѝ предстои следващ семестър в Германия. Има силно желание да се завърне в България след завършването си, за да може да доразвие мрежата от центрове за учене сред природата, да подпомогне обезлюдяващите се села и да развие отношение и стремеж за опазване на околната среда у хората. Тя получи третата стипендия на журито, тъй като ги впечатли с интересната специалност, която учи и идеите, които иска да реализира в България.

 

 

_dsc3769

Коментари

 1. Зоя Иванова

  Честито на победителите.

  А на тук-там пожелавам догодина да избегнат клишетата.

  Нима за обществото най-ценни са АйТ спецалистите, Меринджеите и Мултикулти ораторите?

  Малко ми напомня на миникенките които ни баламосват как ако спечелят, ще помагат на бездомни котета или най-тържествено заявяват, че ще дярат изцяло спечеленото за благотворителност.

 2. Здравейте,
  заставаме твърдо зад избора си на стипендианти и смятаме, че те заслужават нашата подкрепа. Всеки от тях ни впечатли с постиженията си досега и мотивацията си. Гордеем се с всички финалисти и вярваме, че с опита си ще допринесат за развитието на България. Виждаме потенциал в хората, които сме избрали и това, с което те се занимават.

  Коментари

  Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com