НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

„Иди, учи и се върни“ – причините да създадеш фонд за стипендии

Категории: Блог, Избрано в блога, Проекти, Фонд за стипендии | Публикувано на 6 юни 2016

default-var5
Зад всеки голям проект седи по едно голямо “защо”. Най-вероятно понеже е трудно да работиш за нещо, ако не знаеш причината да го правиш. Нашето защо и отговорът му са налице много преди да го има “Иди, учи и се върни”. Фондът за стипендии, който стартира през май, ще подпомогне двама българи, да учат магистратура в чужбина, а след това да се реализират в България.

Още при създаването на Тук-Там, основателите на сдружението мечтаят един ден да могат да помагат на други като тях да заминат да учат в чужбина. Днес, след 8 години и много проекти, тази мечта е вече реалност и всички работим с голям ентусиазъм за нея.

Получаваме множетво похвали за инициативата, често обаче се появяват и въпросите “Защо правите фонда?”, “Защо в чужбина?”, “Защо да се връщам?”. Въпроси, които изобщо не ни плашат, понеже много добре познаваме нашето “защо”.

Причината да създадем фонда е, че искаме да даваме възможност на талантливи хора да развиват уменията си. Ние знаем колко са важни стипендиите и мнозина от нас са имали възможност да учат там, където са мечтали, благодарение на стипендия. Сега от своя страна, искаме да върнем жеста.

Стипендиите са за образование в чужбина, тъй като вярваме, че учейки в друга страна, освен знанията, които получаваш по време на лекциите си, придобиваш и много други допълнителни умения, свързани със средата, в която си попаднал. Общуването с разнообразни хора те прави по-отворен към различното и новото, а културата на самата държава също оставя отпечатъка си върху теб. Което не означава, че не харесваме българската култура и хората тук, напротив, по-скоро мислим, че е чудесно ако можем да събираме хубавите неща от повече места и да ги донасяме обратно в България. Донякъде като колекционери на положителен опит, които искат да съберат възможно най-много различни видове.

От там идва и отговорът на въпроса защо да се връщаме. Защото България е едно прекрасно място с много позитиви, което има нужда от нас, за да се развива. Все повече хора осъзнават това и се връщат тук, където е домът им и се чувстват по-добре. Ние също се върнахме и не съжаляваме. Обичаме да пътуваме и оценяваме това, което ни е дал животът в чужбина, но знаем, че искаме да живеем тук и да сме активна част от обществото.

И накрая, но всъщност една от най-важните причини – вярваме, че в България има талантливи млади хора, които искат и могат да бъдат полезни, не само на себе си, но и на страната ни. Мислим, че те заслужават подкрепата ни и сме готови да им помогнем със всичко, което сме научили досега.

Всички тези неща, бяха и са двигателя на фонда за стипендии “Иди, учи и се върни”. И за нас успех ще е да видим кандидатурите на множество амбициозни и мотивирани българи, които искат да учат, а после да се върнат обратно и да се реализират тук. Затова приканваме всички тях, ако са решили тази година да учат магистратура в чужбина, но са убедени, че виждат живота си в България, да не се колебаят, а да канидатстват за една от нашите стипендии, за да може заедно да работим за България.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com