НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Апартаменти, квартири, наеми, съквартиранти

Категории: Блог | Публикувано на 28 май 2012

Опитът показва, че намирането на подходящо място за живеене е една от основните нужди на всеки и приоритетна задачка за новопристигналите. Дори според Маслоу, който го е поставил в основата на своята прочута пирамида – покривът над главата е важен елемент в организирането на един живот, независимо дали в чужбина, или България. Поради тази причина и факта, че повечето от нас са минали по този път и са имали нужда от помощ, решихме да включим настоящата тема в нашия Гид на новодошлия.

Пазарът на недвижими имоти в България е все още млад и труден. Липсва закон за регулирането му, което го прави непридвидим и с неустановени стандарти на обслужване. Затова процесът на намиране на жилище може да ви се стори дълъг и пълен ако не с измами, то поне с трикчета и губевремки. Ето защо, ви предоставяме следните съвети:

Използвайте услугите на агенция за недвижими имоти.

В хода на работа ще забележите, че брокерите в България не работят по очаквания от вас начин. Има голям шанс да ви се наложи вие да сте двигателната сила на взаимоотношенията. Също знайте, че брокерите работят на процент и често съветите им са продиктувани от желанието за сключване на сделка и получаването на комисионна. Имайки тази информация предвид обаче, вие сте на добър старт и можете да се концентрирате върху плюсовете, които агенциите предоставят, а те са важни за вас.

Не пестете от комисионна.

Ако решите да минете евтино на тази фаза, може да допуснете грешки, които ще ви струват скъпо в последствие, и които лесно биха се предотвратили с помощта на опитен професионалист. Винаги сключвайте договор, в който регламентирате взаимоотношенията си с вашия брокер (възлагателен договор, договор за поръчка, споразумение, брокерски договор) и наемодател (наемен договор). Големите агенции за недвижими имоти имат типови договори, които могат да бъдат адаптирани за вашия случай.

Често брокерите в България не изглеждат мотивирани aктивно да търсят най-подходящото за вас жилище и ще ви се стори, че понякога сами се справяте по-добре. Причините са много, една от които – липсата на единна информационна система за предлаганото и друга – голямата несигурност за възнаграждението на труда им . В България брокерските услуги се заплащат само при сключване на сделка. Силата на добрия брокер идва на следващия етап, а именно – в договарянето на най-добрата за вас цена за жилище. И това е от изключително значение, тъй като добър брокер може да ви спести големи суми.

Разпитвайте брокерите щателно.

Обикновено те са комуникативни и пълни с много информация. Изисквайте пълно съдействие за изготвяне на документация и съвети при юридическото оформяне на сделката. Не пестете работата на брокера си. Нека той координира срещи и взаимоотношения и да защитава интересите ви пред отсрещната страна. Изискайте договорът с наемодателя да се провери от юриста на агенцията. Добрите договори регламентират най-срещаните потенциални ситуации и ви предпазват от последващи конфликти с наемодателя.

Ако имате съмнения в компетентността на брокера, който ви обслужва, поискайте той да бъде сменен или да се консултирате с неговия пряк ръководител. Плюсовете на работа с брокер, представител на голяма агенция за недвижими имоти е, че зад единицата човек, който ви обслужва, стоят ресурсите на цялата фирма, от което е хубаво да се възползвате. Не се доверявайте на брокери и агенции, които искат заплащане за огледи. Това е практика при малки непрофесионални фирми, които нямат добър бизнес и се опитват да припечелят суми, като ви разхождат из неподходящи имоти.

Каква комисионна ще трябва да платя?

Стандартно услугите на агенциите за недвижими имоти се равняват на еднократна комисионна от 50% от договорения месечен наем от наемодателя и от наемателя. Затова, ако сте договорили да наемете жилище за 300 евро на месец, си пригответе да заплатите комисионна в размер на 150 евро (агенциите, които работят извън сивия сектор начисляват и ДДС върху тази сума) при приключване на договора с наемодателя. Разходи като електричество, отопление, вода, интернет и телевизия обикновено не са включени в месечния наем, но може да бъде уговорено и друго. В България вече е практика и така нареченият депозит-гаранция, който се заплаща от наемателя на наемодателя в размер на един или 1.5 месечен наем. Депозитът служи като гаранция за наемодателя, че ще пазите имота му в състоянието, в което ви го е предал и с изплатени консумативи и разходи. При покупка технологията на сделка е различна и съответно комисионните и схемите на плащане са други.

Коя агенция да избера?

Когато избирате агенция за недвижими имоти, препоръчваме да се ориентирате към големите агенции с дългогодишен опит на пазара, тъй като те имат установени добри взаимоотночения с наемодатели и могат да дадат наистина компетентен съвет. Такива са агенциите, членове на НСНИ, FIABCI, CEREAN, NAR.

При избора на имот се фокусирайте върху:

Какви са вашите приоритети. Не мислим, че перфектният имот съществува, но можете максимално да се доближите до идеалния за вас вариант, ако предварително обмислите на какво държите и с какво не бихте направили компромис. Променливите, които ще варират при огледи на имоти са: локация, цена, състояние, обзавеждане, изложение, разходи за поддръжка, възприятие или т.нар. „любов от пръв поглед“. Често хората тръгват с едни параметри на търсене, но в хода на оглеждане преосмислят приоритетите си, в съответсвие с предлаганото.

Други начини за търсене на имот под наем:

Попитай приятел и социална среда

Личните контакти и препоръки са изключително ценни за построяването на успешен живот навсякъде, но в България са с особен приоритет. Затова, съветът ни е – създайте максимално позитивен и широк кръг от познанства и приятелства. Приятелските кръгове и социални групи като Тук-Там са неизчерпаем източник на информация, затова бъдете активни и пазете добрите си контакти. Ето например, ако си търсите не само имот под наем, но и съквартирант, по-голям шанс да го намерите имате чрез познат или като проверите дали някой от членовете на Тук-Там не търси с кого да живее.

Най-полезни сайтове за търсене на имот: www.imot.bgwww.homes.bgwww.imoti.netwww.alo.bg

Всяка голяма компания има свой отделен корпоративен сайт!

Най-полезни печатни медии: в. Позвънете, в. Софийски имоти (Варненски, Бургаски…), в. Ало, София (Бургас, Варна…)

План Б:

Ако прекалено много го закъсате, може да проверите и места като Craigslist (макар да няма много обяви) и форумите на Couchsurfing, където понякога хората обявяват своите свободни жилища. При по-спешни ситуации, можете да си намерите временно настаняване в сайтове като AIRBNB, ако нямате възможност да останете при приятел, например.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com