НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х
Map Unavailable

Дата/Час
Дата(и) - 26/05/2014
10:25 am

Място
малко кафене в Копенхаген

Категория


TT-logo-normal-large_jpegБългария не е много популярна сред датчаните. Повечето от тях знаят предимно нашите летни и зимни курорти и почти нищо за българските обичаи. Ето защо нашият страхотен Тук-Там посланик Боян Михайлов и групата в Копенхаген решиха да променят това като организират ден на българската култура в столицата Копенхаген.

Ето какво разказват те за начинанието:

Нашата цел е да покажем именно пъстротата и уникалността на нашите традиции.
За да доставим това по-различно преживяване на гостите, се спряхме на три основни елемента, чрез които да представим България: танци, песни и кулинарни изненади.

За танците ще ни помогне местната група за български народни танци Дилмана, които изцяло на доброволни начала учат българи и датчани на танци от различни краища на България. Песните ще бъдат представени от две жени – българка, която се е установила в Дания и е вокалист на местна група за балкански песни, както и датчанка, която участва в датски хор за балкански песни. Освен това ще има музикален съпровод, съставен от датчани, които са изявени специалисти в българската фолклорна музика.

Нашето желание е да накараме гостите да открият един по-различен свят и именно затова всеки ще има възможност да упражни току-що научените стъпки на хорото, както и да се включи в песните, за да може да усети българските обичаи от първо лице.

Гостите ще бъдат посрещнати по стара българска традиция – с питка и мед, а по време на събитието ще има баница, за да могат гостите да въстановят бързо сили след уморителните танци и пеене. А на края ще завършим деня с едни от най-емблематичните българския ястия – шопска салата и кебап по странджански, поднесени с подходяща напитка.

Чрез много игри, танци и песни, ние от Тук-Там искаме да представим България по един по-нетрадиционен и интересен за чужденците начин. Искаме да покажем, че в България между морето и планината се простират традиции, които си заслужават да бъдат изживяни.

Събитието ще се проведе на 31 май в малко кафене в Копенхаген, което има традиции в представянето на различни култури от цял свят. Очакват се над 60 госта.

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com