НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Европейски Вело Mаратон за безопасни пътища

Категории: Блог | Публикувано на 29 май 2012

Европейският Вело Mаратон е вдъхновен от Младен Белчев, който мечтаеше от години да извърти 3500км между Лондон и България. От дете той се занимава със спорт, като най-изявен е в лекоатлетиката и колоезденето. През 2011 г., точно година след пенсионирането си и 2 дни след завършването на 3150км Вело Маратон – обиколка на България, той става жертва на пътнотранспортно произшествие и претърпява множество травми.

Когато вижда за първи път баща си в интензивното отделение на гр. Плевен, дъщеря му Катя Белчева решава, че ще направи всичко възможно, за да помогне на баща си да кара отново и да осъществи мечтата си да прекоси Европа на велосипед. Така между посещенията в болницата и разговори с колеги колоездачи на баща си, започва организацията на Европейският Вело Маратон за безопасни пътища от България до Лондон за Олимпийските игри. Младен е решен да участва въпреки всичките травми, които преживява (видеото по-долу не се препоръчва за хора със слаби сърца и слаб дух):


Mladen BTV by MrRandonneur

Запознайте се с екипа тук. Ако искате да научите как може да се включите, посетете сайта на инициативата. Ето както споделят те за своите цели при организацията на събитието:

ЕВМ – да бъде вело мероприятието на 2012 г. и да вдъхновим колкото се може повече хора да карат колело. Да завършим успешно в Лондон за откриването на Олимпийските игри. Маратона ще носи Алтернативен Олимпийски огън, който да напомня за бесмислените жертви, които загиват на пътя всеки ден.

Ние искаме да постигнем повече от каране на колело за 3500км, а именно:

  • Маратонът да насърчи безопасност по пътищата и да популяризира колоезденето като здравословен, евтин и природосъобразен начин за придвижване.
  • Маратона да обедини Европейското велообщество и да промотира веломаршрутите на Стария континент
  • Да организираме мероприятия в 11 държави с помощта на местни организации и бизнеси, на които ще поканим представители на местната власт. На тях ще предадем факла с олимпийския огън и ще ги призовем да  вземат незабавни мерки за подобряване на условията на пътя за придвижване пеша и с  велосипеди.
  • Да включим колоездачно обучение и обучение по безопасност на движението, осигурено от местни организации. А също така вело кино, магазин, презентации, състезания и занимателни кръжоци.
  • Да оставим нещо след себе си – документален филм за колетото – какво символизира, какво означава за всеки един от нас, какво е неговото бъдеще.

Защо промоция на велосипеда?

Велосипедът е символ на свободата, на здравето, на еко транспорта, и опазването на природата и дори на женската еманципация. От създаването си велосипедът има огромно влияние върху човечеството, както културно, така и за развитие на индустрията, без измайсторяването на колелото – нямаше да съществуват и автомобилите.

Днес велосипедът е все още един много популярен начин за придвижване, но на пътя има много повече участници и условията и правилата са на страната на по-опасните моторизирани превозни средства. Всяка година хиляди велосипедисти и пешеходци стават жертви на катастрофи. Ние искаме този брой да се намали като увеличим броя на велосипедистите – колоезденето е много по-безопасно.

Увеличаването на колоездачите, води до повишаване на безопасността поради три основни причини:

  1. С увеличаването на броя на велосипедистите, водачите на превозни средства стават по-съзнателни за присъствието им на пътя и по-наясно с поведението на  велосипедистите. Могат по-лесно да предвидят техните действия и поведение.
  2. Увеличава шансовете шофьорът също да е велосипедист, което означава, че той ще е по-склонен да се постави на мястото на велосипедистите и да разбира поведението им на пътя и как автомобила влияе на другите участници в движението.
  3. Повече хора на колело води до по-голяма политическа воля за подобряване на условията за велосипедисти.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com