НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Вечер на висшето образование в Германия и Австрия

Категории: ЕДУ Тук-Там, Проекти, Събития | Публикувано на 6 април 2016

Кандидат-студенти имаха възможността да се срещнат с българи, които учат или са завършили в чужбина, за да получат полезна информация относно кандидатстването и студентския живот зад граница. Това се случи на “Вечер на висшето образование в Германия и Австрия” този понеделник.

Програмата включваше кратки презентации на всеки от менторите, в които те разказаха какво им харесва в държавите, в които учат и какви предизвикателства са срещнали. Така дадоха възможност на гостите да се ориентират от кой човек могат да получат информацията, която им е необходима. Последваха въпроси от публиката, а след това започна и най-ползотворната част от събититето – свободните разговори с менторите. На място имаше и пунктове, където посетителите можеха да си направят кариерен тест или да получат информация за изпита за немска диплома – DSD.

Всеки гост имаше време да отиде и да говори с хората, с които желае, и да им зададе всички въпроси, които го вълнуват, да получи наставления и препоръки.

Срещата е традиционно събитие организирано от Сдружение “Тук-Там” и FAQ4Uni, което цели да даде отговор на множеството въпроси, които имат учениците, кандидатстващи в чужбина.

Пламена, посланик на Тук-Там, разговаря с кандидат-студенти.
Пламена, посланик на Тук-Там, разговаря с кандидат-студенти.

Менторите бяха от университети в Германия и Австрия. Един от тях беше нашият посланик в Берлин – Пламена. Тя учи Публицистика и комуникации и в момента е втори курс. Обича събитията на българската общност в Германия. Още в гимназията отива на едногодишен обмен в Щутгарт, който се превръща в един от любимите ѝ градове. Преди да замине за Берлин тя също е била на такава среща и сега, вече като ментор, с радост отговаря на въпросите на настоящите кандидат-студенти.

Друг представител от отбора на менторите е Тодор. Той е съвсем пресен пример за заминал студент. Сега тъкмо е започнал втория си семестър. Учи медицина в Тюбинген, но все още не знае в каква област иска да специализира. Казва, че му харесва да живее в по-малък град, защото така не му се налага да пътува дълго и има повече свободно време за нещата, които обича.

Харесва му също, че в града има много млади хора и голямо разнообразие от дейности. Споделя, че преди да замине за Германия не е познавал никого там. Със смях разказва как в началото му е било трудно да комуникира с хората, заради това, че е говорел на книжовния език, който е учил в училище, а не е познавал местния жаргон.

Николай пък е един от посетителите на срещата. Той иска да следва магистратура в Германия, защото вярва, че там образованието е по-добро. Завършил е Международни икономически отношения и сега търси подходяща програма, с която да допълни знанията си. Немският му все още не е на достатъчно високо ниво, затова се интересува от обучение на английски език.

Срещата се проведе в столичния клуб Culture Beat, но на нея присъстваха ученици от цялата страна. Неформалната среда и разчупеният формат на събитието помогнаха на гостите да се отпуснат и свободно да комуникират с менторите и помежду си. Следващото подобно събитие ще се случи в края на лятото – „Голямото изпращане“. На него, вече приети, заминаващите студенти ще могат да се запознаят със свои връстници, които също ще учат в чужбина, и да разменят контактите си.

След представянето всеки можеше да поговори с менторите. Снимка: Стоян Стоянов
След представянето всеки можеше да поговори с менторите.
Снимка: Стоян Стоянов

 

 

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com