НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Бяхме там, сега сме тук – за ползата от образованието в чужбина

Категории: Блог, Проекти, Фонд за стипендии | Публикувано на 27 май 2016

zsvsiteВ днешно време, когато границите са отворени и светът е малък, не един или двама избират да заминат в чужбина, за да учат. По разнообразни причини, но една от основните е по-високото качество на образованието навън. Големите университети по света предоставят не само по-модерна база за обучение, но също така и преподаватели с богат професионален опит. На студентите се обръща повече внимание, занятията се водят в по-малки групи, за да има време всеки да получи отговор на въпросите си. Има и повече практически зaнимания, работа по проекти и в групи.

Въпреки че университетът е ключов за избора ни, той не е единственият фактор при подобно решение. Това да следваш извън България, далеч от близките и приятелите си, където трябва да говориш на чужд език и се налага да се оправяш сам, ти помага да развиеш други умения. Ставаш по-отговорен, добиваш вярва в себе си. Среща те с много хора, най-различни, и те научава да приемаш другите и да откриваш хубавите неща във всяка култура.

А така докато живееш в чужбина, без да се усетиш, привикваш към начина, по който нещата се случват навън. Виждаш как се решават проблеми, каквито има и в България. Започваш да осмисляш колко е важно да си активен член на обществото и да те е грижа. Иска ти се да се прибереш вкъщи и да прилагаш наученото тук.

Тогава се връщаш. По много различни причини. За да си заедно с близките си, защото ти липсва начинът на живот, вкусните зеленчуци и гостопримеството на хората. Обичаш планините на България, четирите сезона и слънчевото време. Харесва ти да си вкъщи, да говориш своя език, да не си чужденец. Освен това, искаш и да променяш, да пренесеш хубавите неща, които си научил там тук. Искаш да покажеш на себе си, че си достатъчно силен и упорит, за да създаваш нещо смислено, да работиш за промяна към по-хубаво. Защото когато работиш за себе си и за своето общество, удовлетворението от труда е много по-голямо.

Сега, след като сме отново тук и се стремим да правим България дори по-хубава, търсим още хора, които мислят като нас, за да можем заедно да вдъхновяваме и другите. Затова една от нашите мечти беше да дадем шанс на повече българи да придобият една различна гледна точка. Тази мечта най-накрая се реализира със стартирането на фонда на Тук-Там “Иди, учи и се върни”, който тази година за пръв път ще връчи две стипендии по 5000лв на тези, които имат желание да продължат образованието си в чужбина и след това да се върнат и да работят за България.

Крайният срок за кандидатстването е 17 юни, а цялата информация за процедурата и критериите за подбор можете да прочетете на fund.tuk-tam.bg.

 

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com