НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Дума: Те вярват в българската мечта

Категории: Блог, Отразяване в медии | Публикувано на 19 март 2011

Медиите за Тук-Там

Млади момичета и момчета се връщат от чужбина и обединяват сили да променят родната действителност.

Те всеки ден се усмихват на слънцето, радват се, че живеят в България, вярват в себе си и знаят, че сами могат да променят живота си. Те са млади, те са образовани, те са приятели и търсят още повече приятели. Те са сдружение „Тук-там“, нестопанска организация, отворила врати за всеки българин, учил в чужбина и решил да се върне в родината.

Първи стъпки

Идеята им се ражда в една снежна зимна вечер в София, когато две момичета – Дени и Мариела, решават че би било супер да съберат на едно място „готини хора, с опит зад граница, които виждат професионалната си реализация в България“. Така на 3 март 2008 г. създават групата „Тук-там“ във Facebook. Много бързо движението им набира сила, а на проведените през първите месеци срещи се раждат и много добри идеи за прерастване в НПО и за купища проекти, лекции и срещи.

Целта им е да създадат активна социална и информационна мрежа за своите членове. Младите от „Тук-там“ споделят опит, търсят допирни точки и общи идеи, които да реализират. Срещат се виртуално, на сайта на сдружението и на живо, разбира се. Най-доволни са, когато помагат на свои връстници професионалисти да се открият и да начертаят общи пътища за реализация на добри идеи.

Идеята ни е да бъдем социално заинтересовани и ангажирани, като подпомагаме и инициираме различни проекти и инициативи, казват младежите. Те обаче не пропускат и „непрофесионалното“ в себе си. Ние сме хора, които обичат да се забавляват, организираме партита и събирания всеки месец, уточняват от „Тук-там“, и канят всеки, който би се чувстват уютно в тяхната компания.

Поканата им е кратка и любезна: „Ако ти учиш или си учил в чужбина, ако имаш желание да се върнеш в България или вече си се върнал, ако ти се иска да развиваш себе си и да „раздвижиш“ нещо в нашата мила родина, ако търсиш нови приятели… то тогава ние сме точно за теб!“

Ударната група

Дени, Мариела, Диана, Ваня, Нори, Ицо и Диджей – това са седмината ентусиасти, които в началото на лятото на 2008 г. чертаят бъдещето на „Тук-там“. Наричат себе си „ударната група“. Срещат се всяка седмица, раждат идеи, въртят телефони, правят сайт, търсят съмишленици.

Явно въображение и хъс не им липсват, защото много скоро вече са факт първите им проекти и публични събития.
Най-бързо набира скорост проектът им „Образование в чужбина“. Младежите разработват сайт www.Edu.tuk-tam.bg. Това е онлайн портал за тези, които искат да продължат висшето си образование в чужбина и да разберат личните впечатления на други българи, минали по този път.

Сайтът включва база данни с чужди университети и практическа информация за следването в различни страни. Описано е всичко – от информация за кандидатстване, настаняване и финансиране в различните университети, до възможностите за стипендии, работа и забавление. Има възможност и студентите да се свързват един с друг и с абсолвенти от различните вузове. „Тук-там“ постоянно обновяват и допълват портала с помощта на нястощи и бивши български студенти в чужбина.

Има форум, в който всеки може да даде своето мнение за мястото, където е учил, или да зададе въпроси за университета, към който се е насочил.

Тези там…

Проектът „Защо се върна“ е сред най-посещаваните странички от сайта на „Тук-там“. Младежите създават пространство, в което различни техни връстници описват живота си навън и мотивите си да се върнат и заживеят отново в родината. Този проект може да покаже защо се връщат българите, надяваме се това да бъде полезно и за тези „там“, които все още не са взели решение къде ще продължат живота си, казват от сдружението. Всеки може да се включи със своята история като изпрати писмо на hey@tuk-tam.bg.

Заедно

Момичетата и момчетата от „Тук-там“ отделят поне по ден седмично, за да се срещат и да работят с младежи от защитено жилище „Заедно“. Проектът им е насочен към това да помогнат на тийнейджърите от тези жилища да се интегрират по-бързо и лесно в сложния свят на възрастните. На първо място целим да изградим доверие и приятелство между самите младежи, като едновременно с това опознаваме заедно София, обществото и възможностите за тяхното професионално израстване, казва координаторът на проекта Диана Димитрова. Освен седмичните срещи с младежите „Тук-там“ организират заедно с тях различни събития като „ориентир из София“, „спортен празник“, „уроци по готвене“.

Идеи, идеи, идеи…

Младежите в България кипят от идеи. Част от тях са новаторски и много интересни, но се нуждаят от финансиране, за да се превърнат в реалност. Затова „Тук-там“ създава и донорска програма „Тук-там грант“ като отпуска помощ до 2000 лв. на проект. Идеито могат да са свързани със социални проекти, образование, научни изследвания, екология, доброволчество. Средствата, които отпуска сдружението, са събрани единствено от членски внос. Младежите невинаги са сигурни, че ще съберат точно 2000 лв., но обещават, че ако проектът е добър, ще го финансират със сигурност. Дори и частично.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com