НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Стаж в България, защо да

Категории: Блог | Публикувано на 10 май 2016

DimitarPanchev

На 17 май 2016 в Милано, отново ще се проведе Кариерен ден за българи в Италия на УниКредит Булбанк. На него ще бъдат представени възможности за работа и стаж в компанията в България. По време на събитието ще има също така презентации на професионалисти от УниКредит и възможност за дискусии и задаване на въпроси.

Ако искате да разберете от първо лице, какво е да преминеш стаж в банката, прочетете историята на Димитър, който миналата година намери позицията, която търсеше на кариерния ден.

Представяме ви Димитър Панчев. В момента учи в университета Бокони. След участие в събитието „Кариерен ден в УниКредит Булбанк за българи в Италия,“ което Тук-Там подкрепя в Милано, намира стаж в България и прекарва лятото си тук. Сега завършва бакалавърската си степен, а в перспектива се вижда да работи отново в родината си.

Как разбра за професионалните възможности в  UniCredit Bulbank?

За възможностите в UniCredit Bulbank разбрах предимно от колеги в университета и от уебсайта на банката. Кариерният ден, организиран в Милано, също предостави доста допълнителна информация за свободните позиции за стаж и работа. Присъстващите имаха и пряк контакт с представители на банката.

В каква област беше стажът?

Стажът беше в областта на мениджмънт на проекти (Project Management), но имах и досег до различни други отдели в банката като корпоративно и инвестиционно банкиране.

Опиши работата си в няколко изречения

Стажът ми продължи 2 месеца, главно в централната сграда на банката. Работата ми беше да помагам на своите по-опитни колеги с ежедневните им задачи и срещи. След като натрупах малко повече опит, ми беше възложено да изготвям презентации и таблици на Excel за представяне по време на различни събрания и срещи. По време на стажа ми мога да кажа, че имах и директен принос към 2 проекта, които се разработват в момента в банката.

Разкажи ни за живота си извън България. С какво се занимаваш в чужбина?

Живея в чужбина и по-конкректно – в Италия, малко след завършване на средното си образование през 2013. В момента съм трета и последна година от бакалавърската си степен в университет Бокони.

С какво ти помага опитът в чужбина?

Опитът в чужбина е огромен плюс както в професионален, така и в личен план. Неслучайно за много от световните инвестиционни банки като Goldman Sachs и JP Morgan това е една от основните точки, която разглеждат при наемането на нови хора. Животът в Италия ми даде една доста по-различна перспектива за света и хората. Вярно е, че италианците като общество и като хора не са коренно различни от българите, но все пак има значителни разлики и те несъмнено могат да те научат на доста неща. Друг огромен плюс на ученето в чужбина, и по-конкретно – в международен университитет като Бокони, е, че се запознаваш с хора от буквално целия свят – от Албания до Бангладеш. Така имаш уникалната възможност да изградиш стабилни връзки с много различни хора. Естествено престоя в чужбина помага и за развиването на езиковите умения  и конкретно в моя случай, да понауча италиански.

Какви са бъдещите ти планове?

На първо време искам успешно да завърша висшето си образование до лятото на следващата година. След това планирам да поработя няколко години по специалността си в банка или друга финансова институция. С натрупания опит се надявам да успея да вляза в MBA програма в някой от водещите университети в Европа или САЩ и така да продължа професионалното си развитие.

Завръщане в България?

Да! Желанието ми е да се върна в България след завършването на висшето си образование. Съществува и варианта да поработя малко в чужбина, да натрупам опит и чак след това да се върна. В крайна сметка поне на този етап от живота си нямам желание да живея в чужбина за постоянно.

Коментари

  1. Д

    Да бе да, не бъдете наивни, моля ви. Пак богопомазаните деца на родители с пари им се предоставя възможност за стаж и образование. А останалите ? Чудят се как да вържат двата края и да си платят таксата от 150 лв в ИУ Варна, след това работят в някой супермаркет или отиват в чужбина, белким си оправят живота, за да могат да си купят по-разнообразна храна и да не се притесняват да си платят сметките. Какви хора интервюирате и защо не мога да разбера ?????????????? Че и стипендии от 5000 лева за деца, които искат да учат в чужбина, това пък защо ? А тези, които учат в България ? Какво, пак мизерия, и вие сте от онези, които подхранват емиграцията и образованието навън. Потресена съм. И не, не живея в България, затова сайта ви ме ядосва до болка! Всичко хубаво……….

  2. Здравейте,
    стипендиите целят да подпомогнат талантливи българи да развият потенциала си. Търсим кандидати, които са мотивирани след завършването си да се върнат и да работят за България. Ние ценим опита в чужбина и вярваме, че можем да го използваме, за да правим хубави неща в България. Не сме поставяли почти никакви ограничения към кандидатите, за да могат всички да се чувстват свободни да кандидатстват.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com