НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Кариера в България – изборът да бъдем тук

Категории: Блог, Кариера в България, Проекти | Публикувано на 7 октомври 2014

karieravbulgariaФорумът  на българите с опит и образование в чужбина  -„Кариера в България. Защо не?“  се състоя за седма поредна година на 10 септември в Интер Експо Център София. 

За трета поредна година събитие бе под патронажа на Президента на Република България Росен Плевнелиев, а официалното откриване беше направено от г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на София.  Форумът се организира от сдружение „Тук-Там“ и фондация „Идентичност за България“ с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина.

В предварителната онлайн регистрация се записаха 1127 кандидата с международен опит и/или образование от 47 държави, а още над 100 се регистрираха за участие на място.

Най-популярната дестинация, както и предишни години  е Великобритания, откъдето идват 23% от участниците на форума.  Следват Германия, САЩ и Холандия с по около 9%, а в първата десятка са още Франция, Дания, Италия.   Сред кандидатите имаше и хора с опит от по-екзотични държави като  Екваториална Гвинея, Южна Африка, Бахрейн, Китай, Малта, Индия, Япония, Южна Корея и Йордания. Във форума са се включили и много българи с получено образование в България, но натрупан и международен опит по обмен, стаж или работа.

Според данните от регистрационните форми най-желания сектор, в които кандидатите искат да се развиват е Информационни технологии (ИТ),  следван от интерес към Маркетинг/ PR/ Реклама,  Консултантски услуги, Изкуство и култура и Енергетика. Популярни сред кандидатите са също сферите Застраховане, Автомобили, Публичен сектор, Финанси, Медии и НПО.

PPLНа 68% от кандидатите на форума идват, защото търсят възможности за по-добра кариера и професионално развитие. Интересно е, че около 28% от участниците идват, за да се запознаят с интересни хора или да чуят лекциите и да участват в съпътстващите събития на форума, толкова е процента на разбрали за събитието от приятел или познат, който им е препоръчал да се включат.

Над 70% от участниците на форум „Кариера в България: Защо не?“ 2014 г. са намерили работодател, който харесват. Едва 46% обаче са намерили подходяща свободна работна позиция или стажантска програма. Като цяло форумът е оправдал очакванията на над 82% от участниците, като някои от участниците са заявили, че дори ги е надминал. Почти всички  биха препоръчали форума на свои колеги или приятели догодина.

Основните забележкии препоръки към форума бяха да бъдат представени компании от повече различни сектори, както и повече неправителствени организации. Засилен интерес имаше и към кариерните консултации и възможността за съвети и препоръки от специалисти.  В събитието се включиха над 60 изложителя, а спонсори бяха  HP, Мelexis и Демакс АД.

На въпроса „Намерихте ли хора, които бихте назначили на работа?” 82% от анкетираните отговарят, че са харесали кандидати, които ще поканят на интервю, а 25% вече са уредили интервю с потенциални бъдещи служители.   За 96% от фирмите форумът е определен като полезен и биха сexhibitionе включили отново. Кандидати имаха възможност да се запознаят с работодателите и по време на фирмените презентации.

Според работодатели младежите с образование в чужбина имат по-практически знания, по-адаптивни са към смяна на средата, по-целеустремени са, по-иновативни са и знаят повече езици на ниво близко до майчин. Предизвикателствата при работа с такива кандидати е, че те често не са наясно с реалността в България и не познават спецификата на пазара, имат по-голямо самочувствие и по-големи изисквания за възнаграждение, по-често сменят работата си.

Паралелно с щандовете на фирмите, течеше и семинарна програма, в която се включиха над 30 лектора – есперти, мениджъри, общественици с международен опит. Най-популярните лекции в нея са „Секторите на следващите 7 години“, „Другите професии или какво да правиш в България, ако не си ИТ специалист“, както и работилницата на AIMS Human Capital – България има нужда от лидери. Бъди един от тях!. С подкрепата на BulStream семинарната програма беше излъчвана онлайн.

За предприемчивите – тези, които искат да стартират бизнес в родината имаше и специална стартъп арена с водещи предприемачески организации в България като Start It Smart, Entrepreneur.bg, ABLE, StartUp, както и фондовете eleven и Lauchub.

Гостите на форума можеха да се възползват от лични кариерни консултации и да присъстват на специализирани фирмени презентации.  По време на форума кандидатитеучастваха и в интерактивна работилница „Има хляб в теб!“ на Мрежа Хлебни къщи , запознаха се с MoveBG – платформа за дебат и общо действие, както и независимия проект Like.Bulgaria.

Форумът даде възможност и за запознанство между самите участницитe и обменяне на опит и контакти. За това спомогна и организираното афтър парти след форума в Culture Beat.

izbrah

На въпроса дали ще се върнат в България, 25% от участниците отговарят категорично да, 42% са се върнали, 33% се колебаят, а под 1% от анкетираните са заявили, че не смятат да се връщат в родината.

Форумът „Кариера в България. Защо не?“ е посетен от над 7000 българи през годините. Организаторите вярват, че България има нужда от опита и знанията на българите зад граница и иска да им помогне да получат  всеобхватна информация за средата в България.

В рамките на форум „Кариера в България“ 2014 се организира флашмоб за пристигащите на Летище София, фото проект с „Избягалия куфар“, импро театър „Свободен кариерен стил“ с ШизиПро, продължава и инициативата Портал на завърналите се – azizbrah.karieravbulgaria.com

Изберете кариера в България.

 

Коментари

    Коментари

    Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com