НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Много българи с опит и образование от чужбина обмислят завръщане

Категории: Блог, Кариера в България, Проекти | Публикувано на 23 октомври 2012

Над 77% от участниците на форум Кариера в България: Защо не? са намерили работодател, който харесват, а 94% от фирмите изложителите са намерили подходящи кандидати. Петото издание на инициативата се проведе на 13 септември 2012 г. под патронажа на президента на Република България Росен Плевнелиев. (http://www.karieravbulgaria.com/). Форумът се организира от сдружение Тук-Там и кариерния сайт Back2BG с подкрепата на Държавна агенция за българите в чужбина. Спонсори през 2012 г. са HP и Philip Morris.

В предварителната онлайн регистрация се записаха 1140 кандидати, а още над 100 се регистрираха за участие на място. Общо 51 изложители се включиха в тазгодишното издание на форума. В анкетите, които кандидати и изложители попълниха по време на форума и двете страни дават отлични оценки за събитието.

Данните сочат, че 77% от анкетираните кандидати са намерили работодател, когото харесват и за когото биха работили. Едва 32% обаче са намерили подходяща свободна работна позиция. Това беше и едно от предизвикателствата тази година – много от компаниите нямаха свободни позиции в момента.

Въпреки това много компании планираха бъдещи назначения. На въпроса „Намерихте ли хора, които бихте назначили на работа?” 78% от анкетираните отговарят, че са харесали кандидати, които ще поканят на интервю, а 16% вече са уредили интервю с потенциални бъдещи служители.

На въпроса дали ще се върнат в България, 18% от участниците отговарят категорично да, 56% са се върнали, 25% се колебаят, а едва 1% от анкетираните са заявили, че не смятат да се връщат в родината.

Паралелно с щандовете на фирмите, течеше и семинарна програма. Най-популярната лекция в нея е „Може ли бизнесът в България да се конкурира навън?” с участието на Саша Безуханова, Ивайло Пенчев и Драгомир Кузов. Следват с почти равен брой гласове панелът „Предприемачество.bg: to be or not to be” и работилницата „Търсене на работа: открийте разликите тук и там”

Форумът даде възможност и за запознанство между участниците, което се потвърждава от резултатите от анкетата, в която 71% потвърждават, че са намерили полезни и интересни контакти.

Като цяло форумът е оправдал очакванията на над 88% от участниците, а 7% дори са заявили, че е надминал очакванията им. Почти всички (93%) биха препоръчали форума на свои колеги или приятели догодина.

Основните забележки и препоръки към форума бяха да бъдат представени компании от повече различни сектори, както и повече неправителствени организации. Някои от кандидатите смятат, че медиите са раздули прекалено много очакванията към форума, а според други независимо от усилията, всичко в България все още става с връзки. Имаше и забавни коментари от рода, че лекторите използват твърде много чуждици.

Според работодатели младежите с образование в чужбина имат по-практически знания, по-адаптивни са към смяна на средата, по-целеустремени са, по-бързо се справят с проблемите и знаят повече езици на ниво близко до майчин. Предизвикателствата при работа с такива кандидати е, че те често не са наясно с реалността в България и не познават спецификата на пазара, имат по-голямо самочувствие и по-големи изисквания за възнаграждение, по-често сменят работата си. Някои работодатели дори изявяват опасения, че много от кандидатите от чужбина са с влошени познания по писмен български език.

Кандидати с образование и опит от общо 44 държави се регистрираха за участие във форума. Най-популярната дестинация тази година е Великобритания, откъдето идват над 1/5 от участниците на форума. Следва Германия, Холандия и САЩ с по около 10%, а в първата десятка са още Франция, Дания, Италия, Испания и Австрия. Тъй като тази година форумът се провежда през септември, в някои от държавите учебната година вече беше започнала. Сред кандидатите имаше и хора с опит от по-екзотични държави като Куба, ЮАР и Йордания.

Според данните от регистрационните форми най-желаните сектори, в които кандидатите искат да се развиват са Мениджмънт / Управление, Консултантски услуги, Маркетинг и Финансови / Банкови услуги. Популярни сред кандидатите са също сферите Правителство / Публичен сектор, PR / Реклама, Неправителствени организации, Продажби / Бизнес развитие и Медии.

За контакти и повече информация:

Сдружение Тук-Там
Бойко Благоев
boyko@tuk-tam.bg
+359884406000

Фондация Идентичност за България
Нуша Спирова
nusha@back2bg.com
+359882972255

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com