НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Петър Митев: България е компактна държава с голямо разнообразие

Категории: Успешни кариери | Публикувано на 22 юли 2016

peter-mitev

Казвам се Петър Митев и съм изпълнителен директор на Chaos Group, компанията, създала един от най-успешните продукти за 3D визуализация – V-Ray.

Кога, как и защо решихте да създадете бизнес в България?
През 1997 г. компанията стартира като студио в сферата на 3D и анимационните услуги. Тогава аз и съдружникът ми Владимир Койлазов бяхме студенти във ФМИ на СУ и всичко започна от една голяма чужда грешка. Двамата пишехме софтуер за симулация на флуиди – Phoenix FD и продуктът, в който интегрирахме нашето решение имаше проблем. Трябваше да го разрешим, за да може нашият софтуер да работи. За да успеем създадохме нещо, което се нарича рейтрейсър. И така се появи V-Ray – продуктът, с който сме известни днес.

Как оценявате развитието на Вашия бранш?
Софтуерният сектор е един от най-бързо развиващите се в България. Поради интензивното развитие на бранша, той се явява и основен двигател на много други бизнеси, които съществуват и се развиват покрай софтуерните компании в страната.

Какво ще кажете на хората, които се колебаят дали да се върнат в България?
Няма универсално послание – много зависи с какво се занимават и от бранша, в който искат да се развиват. За съжаление има цели отрасли, които са абсолютно мъртви в България. Но пък от друга страна има много отрасли, които могат да бъдат развивани и има място за растеж. Така, че не мога да посъветвам еднозначно хората, които се колебаят.

Кое е любимото Ви място в България? Защо?
Имам вила в близост до един язовир. Това е мястото, където мога да се изключа напълно от забързаното ежедневие и околния свят.

Какво бихте променил в България?
Манталитета на българите – бих променил първите 7 години на всеки един човек в страната ни.

Как си представяте човека, който ще наследи бизнеса Ви?
Много ми е рано да мисля за това.

Къде сте живял по света и с какво България е по-атрактивна?
Живял съм в Япония и Индонезия, а може да се каже, че малко съм поживял и в САЩ. Има много неща, заради които България е по-атрактивна от други страни – много неща се вършат много лесно в страната ни. Освен това България е малка и компактна държава с голямо разнообразие. Можеш да стигнеш до всяка точка на родината ни за 2 часа с кола, а освен това страната ни се намира на много централно географско място – отново за 2 часа може да се стигне до Европа и Азия.
Другите малки благини на България са хубавият климат и достъпността на живота.

Как виждате българското “утре”?
Каквото сами си го направим!

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com