НОВО!
Кандидатствай за Фонд за стипендии на Тук-Там и спечели 10, 000 лева. Научи повече сега.
Х

Анелия Димитрова: Oткритата обратна връзка е част от процеса на учене

Категории: Успешни кариери | Публикувано на 1 ноември 2016

_mg_8565

Анелия Димитрова завършва бакалавърска и магистърска степен по „Политология, икономика и международно право“ в Хайделберг, Германия. Първите ѝ кариерни стъпки са в изследователската и образовaтелната сфера – Центърът за европейски икономически изследвания ZEW и Европейския център за развитие на професионалното образование и обучение (CEDEFOP). През последните 9 години се насочва към сферата на човешките ресурси, включително разработвайки европейски проекти за организации в частния и публичния сектор, които искат да развиват и обучават персонала си (основно като част от екипа на Делойт). Преди 6 години се захваща с предизвикателството КАТРО, като от 2013г. е самостоятелен управляващ директор на компанията, която е част от австрийската CATRO Personalberatung. Има специализация по организационно консултиране от Дружеството на психолозите в България, НЛП диплома за НЛП практик от Международната НЛП академия в Лондон, а през 2017г. и предстои да се дипломира в Executive MBA програмата на City College – международния факултет на The University of Sheffield, за която печели частична стипендия от конкурса за млади бизнес лидери Next Generation на „Капитал“ и „Кариери“.

 

Стажовете и първата ми сериозна работа ми помогнаха да разбера, че моето призвание и вътрешна интуиция са свързани с работата с хора

 

Какво работиш?

Нашата компания предоставя консултантски услуги в сферата на Човешките ресурси, обхващайки целия процес от идентифицирането на таланти за различни специфични и мениджърски позиции, анализ на потенциала за развитие, обучения, коучинг и индивидуално консултиране за личностно и професионално развитие.

Защо се занимаваш именно с това?

Стажовете и първата ми сериозна работа ми помогнаха да разбера, че моето призвание и вътрешна интуиция са свързани с работата с хора, което всъщност не противоречи на това, което съм учила – политология, икономика и право в университета в Хайделберг, защото и тези специалности ме влечаха именно с възможността да разработваш и имплементираш политики, които помагат на хората. Разликата е, че сегашната ми работа ми позволява да влияя много по-директно и целенасочено на хората в компаниите, с които работим.

 

исках да стана адвокат, но съдбата ме отнесе още малко по-настрани

 

Това ли искаше да работиш като малка? 

Като съвсем малка (дете) исках да стана гимнастичка, и досега спортувам активно, но не и професионално в тази насока. В по-съзнателна възраст исках да стана адвокат, но съдбата ме отнесе още малко по-настрани.

Какво си учил и къде?

Политология, икономика и европейско право в университета в Хайделберг.

Какво ти помогна да стигнеш до тук?

Целеустременост, постоянство, което ми помага в трудните моменти, да не се откажа от мечтите си, и вярата, че давам най-доброто от себе си във всеки един момент от живота си.

Кой е най-ценният урок, който си научила в работата си?

Не трябва никога да се вземаш на сериозно, и да спреш да се развиваш и личностно, и професионално.

Какъв е твоят стил на работа?

Дисциплинирана съм по природа, което ми помага в работата и съчетаването й с хиляди други ангажименти, отворена и любопитна съм към нови подходи и практики, които биха ни оптимизирали работното ежедневие или биха повишили качеството на работата.

С какви хора най-много обичаш да работиш?

Също така отворени и гъвкави към промени, защото нашата, а и смятам всяка една работа го изисква в днешно време, и разбира се амбициозни да постигат все повече и повече, да се развиват в разнообразни посоки.

Какви са твоите каузи и какво правиш, за да ги реализираш?

Една от моите лични каузи, която превърнахме и в корпоративна такава, е да пренасяме добри практики в България от наши партньори от Германия и Австрия, свързани с интеграцията на младежи в неравностойно положение на пазара на труда чрез обучения, кариерно консултиране, коучинг и др. Имали сме проекти с младежи, израстнали в институции, с младежи, преборили рака, а сега сме старирали и два нови – насочени към жертви на домашно насилие, и към хора, изпаднали от пазара на труда поради дълга рехабилитация или възстановяване след инциденти и тежки болести.

 

Обичам много и кратките пътешествия из България и Европа, които много ме зареждат

 

Какво правиш, когато не си на работа?

Обичам да прекравам свободното си време с децата, забавлявайки се по детски с тях, но обичам и времето за самата мен, когато спортувам, излизам с приятели и се забавляваме. Обичам много и кратките пътешествия из България и Европа, които много ме зареждат.

 

Ако трябваше да намериш човек, който да те замести в работата, какво би търсила в него?

Първо този човек трябва наистина да иска да поеме тези отговорности, които аз нося, защото в противен случай, ще му липсва вътрешната мотивация за подобна роля. Като качества бих търсила съответно да е отговорен и съвестен, да е професионалист с висок морал и да има по-скоро кооперативен/коучинг подход към екипа, отколкото директивен.

 

откритата обратна връзка е част от процеса на учене

 

Какво би правила, ако не работеше това?

Може би шях да имам спортна кариера – кой знае, можеше да съм сред Златните момичета на България.

 

Какво би посъветвала тези, които сега започват кариерата си?

Най-вече да са любопитни да научат и сами да откриват много и нови неща, които да им позволят да опознаят и намерят най-подходящата за тях работа, да са отворени към откритата обратна връзка, която е част от процеса на учене, и да са една идея по-търпеливи.

 

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com