НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Александрина Димитрова: Искам по-малко да се оплакваме и повече да вярваме в себе си и да действаме.

Категории: Блог, Истории | Публикувано на 28 юни 2018

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация „Сийдър“. Тя допринася много за развитието на фондацията в посока подпомагане на хора с увреждания, изграждане на центрове за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствена изостаналост в Кюстендил и Казанлък, както и за развитието на центрове за социална интеграция и рехабилитация в същите градове. Потребителите на тези услуги търпят непрекъснато развитие на трудови, социални и лични умения. Участва активно в процесите на деинституционализацията, работи много в подкрепа на хората с увреждания. Александрина има големи заслуги при разработване на програми за привличане на доброволци.

Когато завършва образованието си, мисли за това какво иска да прави от там насетне. По това време има възможността да пътува няколко пъти до САЩ и си дава сметка, че хората с увреждания там ги вижда навсякъде. В общежитието, където учи има много студенти, които имат физически или интелектуални затруднения, и въпреки това някак не се забелязваше разлика между тях и останалите студенти. Започва да си задава въпроса защо не вижда млади или възрастни хора с увреждания навън.

Един от големите проекти на българката е разкриването на четири нови центъра от семеен тип в Казанлък с помощта на общината, където живеят 44 деца и младежи със специални потребности.

„Реших да бъда доброволец, докато се ориентирам какво ще правя в САЩ, обаче много ми хареса и реших, че това е нещото, което искам да правя и искам да го правя в България. Защото очевидно тук има нужда от това. И това е причината да остана в крайна сметка.“

„Всичко започва от това какво се случва със семейство, в което има дете с увреждания. В САЩ има интеграция от детските градини и по-нагоре. Това обаче в България до голяма степен липсва. Родителите са зависими от грижите за детето. Нямат тази допълнителна подкрепа – както те да работят, така и детето да се развива“, допълва още Александрина.

Връщайки се в България през 2011 година се запознава с фондация „Сийдър“ и разбира, че голяма част от децата с увреждания израстват изолирани.

Тя е един от номинираните в класацията на Дарил 40 до 40 през 2015г.

„Искам да променя начина, по който хората в България гледат на живота си. Искам по-малко да се оплакваме и повече да вярваме в себе си и да действаме.“

Ето цялото видео от интервюто на Петя Кертикова за “Завърналите се”.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com