НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Александър Иванов и пътуването, което го връща вкъщи

Категории: Блог, Кариера в България, Отразяване в медии | Публикувано на 8 август 2017

Автор на статията е Uspelite.bg


Александър избира да се развива професионално у нас, защото вижда потенциала у младите хора и иска да им даде възможностите, които той е получил. Защо кариера в България? “Защото тук ми пука, а аз обичам да ми пука”, лаконично отговаря следващият герой в серията от разкази за млади и успели хора, избрали да се върнат тук. Много такива може да срещнете на ежегодния форум „Кариера в България“.

Александър Иванов е на 27 години от Пазарджик и не знае как да стои на едно място. Живее във Великобритания в продължение на 8 години, където учи много: минава през колеж по право, политика и бизнес, после университет за бакалавър по Международно право и международна политика и завършва с магистратура по Европейска политика.

Алекс е пътувал много, но за най-обогатяващи приема пътешествията си до Китай и Иран. До далечната азиатска страна отива два пъти – първия път е стипендиант на Международната бизнес академия, а втория координира сключването на договор в сферата на икономическото сътрудничество между Община Пазарджик и местното правителство на гр. Сюенчън, провинция Анхуей. В Близкия изток Александър пътува като част от делегацията на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията в рамките на българо-ирански транспортен комитет.

Когато учи и пътува навън, Алекс осъзнава едно много важно нещо – трябва да “познаваме, усещаме и разбираме хората до себе си”, а умът ни да е отворен към “всичко привидно странно, непознато, нетипично”. Всичко това му помага ежедневно на работното място, а фактът, че вижда потенциал да се развива професионално там, където е днес, е причината и да пътува, но не и да странства по света.

“В България всичко е по-близо – буквално и преносно”

Проблемът с връщането е сериозен за всеки млад българин, получил качествено образование в чужбина. Самият Александър споделя, че е получил “изкушаващо предложение за работа в Лондон, което главата ми казваше да приема, а интуицията – да откажа”. Тогава е изправен пред кръстопът – да започне сигурната работа в Лондон или да опита “нещо съвсем различно”.

Не остава на Острова, а решава да се върне. Преходът от Великобритания обратно в България е повече от гладък за Александър:

“Попивах с ентусиазъм всичко, което ми се предлагаше, защото всичко беше ново за мен – София, приятелите, колегите, работата.”

Липсата на професионални контакти е най-голямото предизвикателство пред току-що завършилия българин. Усилието е възнаградено, смята Алекс, след като много от първоначално установените контакти той превръща в “истински приятелства и трайни партньорства”. Именно на кариерното събитие през септември може да намерите едни такива контакти. Ще присъстват над 100 работодатели, но също така ще може да се запознаете със съмишленици – други българи, които вече живеят у нас, и са създали мрежа от добри познанства. И Алекс ще е там.

“Имам десетки идеи, които съм нетърпелив да реализирам” споделя Алекс.

Той оценява факта, че е попаднал на среда, в която всъщност може да ги превърне в реалност. Именно хората са една от главните причини Александър да се завърне:

“В България социалната среда е различна, някак неповторима и не може да се сравни с тази в чужбина. Не знам дали е по-добра, но със сигурност моята настояща среда е сред факторите, които ме карат да се чувствам добре.”

Осъзнава свободата си в България и я цени. Знае, че може да постигне всичките си идеи в по-малкия град.

Александър попада сред една специфична група хора, описана от Михал Венцел: “едно ново поколение от предимно градски тип хора, които пътуват и взимат много, имат ясна представа за това как искат да живеят и пожелават чрез сформирането на граждански групи за натиск да бъдат онова камъче в обувката на управляващата власт, което не му дава мира и изключително удобство”.

Нашият герой е сигурен, че има основата, може да намери правилната среда и да предприеме нужните действия, без страх или опасения.

“Алтернативата не е непременно лоша опция”

Но не остава в София. Връща се още малко назад. До родния Пазарджик, където вече няколко години е “камъче в обувката” за промяна. Решен е да работи в сферата на публичните политики. Става общински съветник и член на две постоянни комисии – в сферата на образованието, културата и спорта и устройството на територията в града, транспорта и комуникациите, организира фестивали, участва в неправителствени организации, член е на управителния съвет на футболния и волейболния отбор в града.

“Една от основните тези, свързани с моята работа е тази, че провинцията разполага с огромен потенциал, който не се зачита или поне не се използва оптимално добре.”

Александър вижда в Пазарджик онова, от което има нужда. Вярва, че всеки трябва да усети къде се чувства добре и какво иска да прави с живота си, което ще се превърне и в мястото за реализация.

Като любим свой проект откроява Съвета за младежка политика – НПО, създадено с цел развитие на младите хора чрез неформално обучение, младежко включване и граждански активизъм. Основно се стреми да развива политики в сферата на младежта и спорта. Ежегодно се включва в четиричленната организация на “Плюс Фестивал”, подпомогната от около 40 доброволци, където се развиват техните логистични и организационни умения, а резултатът е няколко дни с много артисти.

Животът на Александър е разнообразен. Дните му са като една дъга, а всеки цвят е ново начинание за Алекс. Съветва всички да са “умерено импулсивни” – да знаят кога да рискуват, може и да се получи. Неговият опит в чужбина го връща обратно вкъщи, защото той вярва в алтернативата.

“В България е гот – нека не подценяват важността на нещата, които приемаме за даденост. В ежедневието те са тези, които имат истинско значение,” размишлява той.

За Алекс е важно да прави това, което обича, на мястото, което го удовлетворява. Плановете му се градят “стъпка по стъпка”, така той вижда успеха. За следващата година се надява да продължава с проектите, да пътува, да събира емоции, но винаги да се връща.

                      Aвтор: Тихомира Дончева

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com