НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Адриен – французинът, който избра да развива бизнеса си в България

Категории: Успешни кариери | Публикувано на 7 юни 2016

0249da9Адриен е роден във Франция, корените му са италиански, приятелката му е португалка и понастоящем живеят в България.

Завършва образованието си във Франция и почти веднага след това заминава да живее и работи в Белгия. Там се занимава с маркетинг в продължение на 3 години и по време на тази работа има възможността да посети България за първи път. Компанията, за която работи има клон и тук и го изпращат на командировка в страната. В България много му харесва, заради времето и хората. Стурва му се съвсем различно и много интересно. За първи път се намира в някоя от бившите социалистически страни, за които само е чувал преди.

Обратно в Белгия, той и част от колегите му, решават, че искат да започнат свой собствен бизнес. Тогава се налага да вземат решение къде да бъде ситуиран той. България е една от възможностите.

“Беше трудно решение, защото в Белгия вече имах среда, приятели и заминаването означаваше да оставя всичко това. Тогава отидохме за няколко седмици в България. Контрастът с Белгия беше голям, там винаги е мрачно, тук тъкмо започваше пролетта и беше топло и слънчево.”

Адриен и колегите му решават да дойдат в Бългрия и през 2008 започват бизнеса си. От тогава до сега са преминали през много върхове и спадове. Компанията, която започват се занимава с имейл маркетинг и потръгва успешно, но скоро им омръзва и те решават да започнат да се занимават с нещо, което обичат и което ще им доставя удоволствие.

Така създават социална мрежа за любители на комикси. Там артисти могат да споделят своите творби, а другите имат безплатен достъп до тях. Работата много им харесва, дори започват да правят свой собствен комикс. Платформата, която е все още активна, функционира много добре, но за съжаление не се оказва много успешен бизнес. Покрай този проект са занемарили имейл маркетинга и сега и той е на загуба.

Идва момент отново да сменят посоката си. Решават, че трябва да използват опита, който са натрупали в създаването на социална мрежа, но да променят предназначението ѝ. Така създават подобна платформа, но за играчи на покер. Този път бизнесът потръгва добре.

“Знаехме, че сме добри в създаването на социални мрежи и решихме, че можем да използваме това. Не беше нужно да се ограничаваме с една конкретна мрежа. Решихме да предлагаме помощ при създаване на персонализирани частни социални мрежи.”

Сега компанията им е малко по-голяма. В нея работят както българи, така и чужденци. Адриен смята, че е хубаво да има разнообразие, харесва му екипът му да е интернационален.

Казва, че според него за малка компания да започне бизнес в България не е толкова лесно, но не го е спряло, понеже обича предизвикателствата. Смята, че един от най-големите проблеми в страната е това, че много от младите и талантливи хора заминават да живеят в чужбина и не се връщат. Това е лошо за бизнеса, защото той има нужда от тези хора и няма как да се развива без тях.

По време на живота си в България, Адриен е създал много контакти и решава да започне организацията на срещи за хора, които говорят френски. Така събира на едно място както приятелите си от Франция, така и българи, които владеят езика и искат да го упражняват. Покрай срещите много хора завързват контакти помежду си. Тъй като той и някои от познатите му имат собствен бизнес и постоянна нужда от талантливи хора, той решава да превърне срещите от обикновено събитане на хора с общи интереси, към нещо по-сериозно – кариерни срещи. Първата от тях ще се състои на 16 юни и ще бъде насочена към IT специалистите. Всеки, който владее френски и има желание да се срещне с хора от сферата, може да се присъедини към събитието.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com