3 мита за работата в България, в които да не вярвате

Категории: Експертни статии, Избрано в блога | Публикувано на 27 септември 2017

3 мита за работата в БългарияМоже би сте чували много митове за работата в България. Трудно e да се развива бизнес на световно ниво, а още по-трудно е да намериш работа, която да отговаря на световните стандарти. Срещаме ви със специалистите на SiteGround – българска технологична компания, която е международно успешна. Те ще ни помогнат да разбием най-често срещаните митове за работата в България.

 

Мит №1: Иновации сe раждат само в големи чуждестранни корпорации

Част от философията на SiteGround е да насърчава екипа си да създава иновативни и креативни решения на проблемите. Те вярват, че част от успеха им се дължи именно на този начин на мислене.

Благодарение на талантливия си технологичен екип, който се разраства и обогатява непрекъснaто, са познати в своята сфера на дейност като новатори. Разработили са и въвели вече няколко технологии, които в последствие  се превръщат в стандарт в сферата им на дейност. Последният пример от “кухнята” на технологичния им отдел е, че в момента разработват първия в хостинг индустрията чат бот с изкуствен интелект. Той ще може да води диалог с клиентите, да отговаря на техните въпроси и да се самообучава.

Това е само един от примерите, че работата в България може да бъде свързана с иновации от всякакъв вид.

Мит 2: Работата в българия е перспективна само за професията на софтуерните специалисти


Друго често срещано мнение е, че единственият профил с възможности за успешнa професионална реализация у нас са програмистите или кадрите с технологично образование. Истината е, че в IT индустрията мащабите са огромни. Работата в България, дори в тази сфера, може да предложи място за хора с много широк набор от умения. Стига да имаш страст и да обичаш предизвикателствата.

В SiteGround, например, служителите със стриктен IT профил са само 40% от всички. Най-многобройният отдел е този за Връзки с клиенти. Там се изисква единствено отлично владеене на английски и още един западен език. Трябва да имаш силна мотивация и желание за знание и непрекъснато разширяване на личния хоризонт. Това са качества, които се ценят и ще са полезни на всеки. С тях може да се започне кариера в IT  индустрията, без задължително тя да е на софтуерен инженер.

 

Мит №3: Българските компании не ценят служителите си

Темата за фирмената култура в България е дълга и сложна, но все повече компании осъзнават силата на щастливия и добре мотивиран екип. Това означава много повече от финансови стимули.

Прогресивните компании се стараят да дават свобода и да насърчават личностното и професионално израстване на хората в екипа си. Нещо, което ги мотивира да вършат работата си с желание.

Същевременно от голяма важност е и вниманието, което работодателят обръща на баланса между работа и свободно време. В  SiteGround вярват, че времето, инвестирано в спорт, здраве и почивка винаги се отплаща в по-качествено и продуктивна работа в последствие.

Затова и подкрепят и организират всевъзможни иницитиативи за служителите си. От спонсорство за различни фитнес и спортни дейности до намалено работно време всеки петък. Организират и безплатни летни и зимни ваканции за служителите и семействата им, work&surf седмици на гръцки остров, летни фестивали на планина или на плажа.

И правят всичко това с твърдо убеждение, че когато служителите им се чувстват щастливи на работното място, това неизбежно се отразява върху цялата дейност на компанията.

тиймбилдинг, teambuilding, bulgaria

А очевидно се цени и от служители им. Те ги поставят на челно място в независимото проучване на най-добрите работодатели в България на AON за последните две години с близо 90% коефициент на ангажираност на екипа.

Не вярвайте на митове и легенди за работата в България

Надяваме се с всичко това да сме ви убедили в едно: Не вярвайте в митове и легенди. Създавайте си свои. Работата в България може да ви предложи разнообразни възможности. Проучете пазара и намерете работодателите, които ще паснат на вашите нужди и желания. Колкото по-щастливи сте на работното си място, толкова по-продуктивни и полезни ще сте за вашата компания.

Ако искате да научите повече за SiteGround и позициите за работа в България, които предлагат, посетете кариерния им сайт на jobs.siteground.bg

За SiteGround: Компанията стартира през далечната 2004 г. като идея на няколко приятели от университета. Основателите решават да не робуват на предубеждения и не само стартират с идеята да работят именно в България, но продължават да държат на това и до днес. Голяма част от онези десетина души в началото все още работят тук 13 години по-късно. Днес компанията им се конкурира успешно с най-големите гиганти в хостинг индустрията като GoDaddy, Wix, Squarespace и други.

teambuilding bulgaria

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2019. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com