НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Проект за онкосправочник спечели онлайн състезанието „Идейник“

Категории: Отразяване в медии | Публикувано на 14 декември 2016

Материалът е публикуван в БНР и препубликуван от Тук-Там.

 

Виртуален онкосправочник спечели онлайн състезание по социално предприемачество от и за българи с опит в чужбина, наречено „Идейник“. То е организирано от „Тук-там“ и „Обединени идеи за България“. Има страшно много българи, които милеят за родината си и искат да работят за положителната промяна. Тази година имахме 17 прекрасни идеи, разказа в предаването „Хоризонт до обед“ Симона Дакова, проектен ръководител в „Идейник“. Сред проектите – фаворити са и такива за използването на рециклирани материали при изграждането на оранжерии, за игра в градска среда, която създава цветни инсталации, внасящи оживление в градската среда, както и онлайн платформа за създаване и решаване на тестове в помощ на учители.

В продължение на 2 месеца и половина 88 българи от 13 държави, разделени в 21 екипа, трябваше да измислят решение на проблеми, групирани в осем категории.

На първо място след гласуване беше избран проектът „Онкосправочник“. Екипът около справочника обединява петима българи от Регенсбург, Хайделберг и София, чиято цел е да създадат платформа за бързо и лесно търсене на информация относно превенцията, диагностиката и лечението на раковите заболявания. Онлайн платформата ще съдържа достъпна информация за различните онкологични заболявания – техните симптоми, превенция, къде са най-близките специалисти, какви изследвания могат да се направят, дали се покриват от НЗОК. Предвижда се безплатно разпространяване на хартиен „Онкосправочник“ в отдалечените населени места.

Сред участниците в този проект са Благовеста Цонева, която живее в Регенсбург и следва медицина, и Антоанета Тончева, доктор по генетика и молекулярна биология, която също работи в Регенсбург. За „Хоризонт“ Антоанета Тончева поясни:

Проектът „Онкосправочник“ има много съмишленици, всяка помощ ще бъде ценна. Най-важното е идеята да достигне до максимално много хора. Няма семейство, което да не е засегнато по един или друг начин от онкологичните заболявания.

Виждаме платформата като нещо, което може да помогне на пациентите не само с информация, но и с лична помощ, допълни Благовеста Цонева.

Инициаторите на идеята предвиждат платформата да работи и с ментори, които да напътстват конкретни пациенти. Още за отличените проекти и за проекта, събрал най-силна подкрепа, слушайте в звуковия файл.

 

 

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com