НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

Кристина Стоицова: Когато човек има визия, средства и начини се намират

Категории: Отразяване в медии | Публикувано на 28 май 2017

Материалът е публикуван в uspelite.bg и препубликуван от Тук-Там. Автор – Ивелина Червенакова

 

Кристина Стоицова е Старши Директор, Център за Професионални Услуги в българското подразделение на софтуверната компания Ви Ем Уеър. Има техническо образование и започва професионалния си път като разработчик на софтуер. От 12 години се развива като мениджър на софтуерни екипи.

Тази година, тя е част от външните оценители на фонда за стипендии „Иди, учи и се върни“  на сдружение на българите с опит в чужбина – Тук-Там. Сдружението дарява 3 стипендии по 10 000 лева на българи, които искат да получат магистратура в чужбина и след това успешно да се реализират в България. С подкрепата на Bulgaria Air 3-мата стипендианти получават и двупосочен самолетен билет, за да отидат, учат и да се върнат в България. Кандидатстването приключи на 24 май, но всеки който иска да получи допълнителна информация и да разбере подробности за следващо издание, може да се свърже със сдружение Тук-Там

Завършила сте магистърска степен по “Бизнес администрация” във Виена. Защо избрахте да се върнете и развивате в България?

Решението къде да живееш е много комплексно и включва фактори като лична ситуация, среда на живот и възможности за професионално развитие. Аз вярвам, че в България, макар да има много предизвикателства, комбинацията от тези фактори е изключително благоприятна за хора, които имат образование, амбиция и хъс.

Днес светът е толкова глобализиран и мобилен, че имаме широк избор от възможности. Това, което отличава България от другите места по света, където ние българите можем да се развиваме е, че именно тук имаме най-голям потенциал освен да бъдем успешни, да влияем и променяме позитивно средата около нас.

Кои са най-ценните уроци, които научихте през годините и какво бихте посъветвали младите хора, които тепърва се изправят пред важни житейски избори?

За мен най-важните уроци бяха свързани именно с намирането на баланса между всички фактори, които определят усещането за успех и щастие. Бих посъветвала хората, които ще се изправят пред важни избори, да се фокусират върху възможностите, вместо върху ограниченията, да имат визия и да я преследват. Когато човек има визия, средства и начини се намират.

Била сте и кандидат, и член в редица конкурси. Тази година ще оценявате кандидатите за стипендии на фонда “Иди, учи и се върни”. Кои са критериите, на които ще държите най-много?

Визията на кандидатите ще бъде от голямо значение. Ще оценявам не само как стипендията би помогнала на личното и професионално им развитие, но и как те виждат ролята си като двигател на позитивна промяна на средата в България. Бих искала да видя ясна идея и цел, както воля и мотивация за успех.

Фотограф: Юлия Лазарова

Ако Вие сте в ролята на кандидат за стипендия, защо бихте се възползвала от нея? Къде бихте отишла за своята магистратура?

Всъщност, аз бях в същата роля само преди няколко години, когато спечелих конкурса за млади мениджъри Next Generation Manager, наградата от който беше стипендията за магистърската степен по “Бизнес администрация” във Виенския Университет по Икономика и Бизнес. Преди 2 години завърших програмата и мога да кажа, че това беше една изключително добра инвестиция на времето и енергията ми, която вече се възвръща.

„Искаме да успееш“ е мотото на тазгодишната кампания на фонда „Иди, учи и се върни“. Защо подкрепяте фонда на Тук-Там и искате българите да успеят?

Подкрепям фонда и кампанията, защото са един прекрасен пример за позитивна инициатива, подета от хора, които не само вярват в идеята за развитие в чужбина и прилагане на наученото в България, но и са личен пример за това.

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com