НОВО!
Гид към България - най-обстоен Гид към живота в България. Разгледайте сега, от Тук или Там.
Х

БНТ: Трамплин за завърнали се от чужбина българи

Категории: Блог, Отразяване в медии | Публикувано на 7 март 2009

Медиите за Тук-Там (снимка: http://www.sxc.hu/)БНТ „Трамплин за завърнали се от чужбина българи„(07 март, 2008)
Автор: Александра Бракалова

„Сдружението „Тук-там“ днес празнува първия си рожден ден. То обединява българи, които са се завърнали в родината ни от чужбина или искат да го направят. Целта на хората от „Тук-там“ е да ориентират онези, които са получили образование зад граница – да им помогнат да се адаптират към българските условия и професионално, и социално. С тях можете да се свържете на сайта им: тук тире там точка нет.

Членовете на сдружението „Тук-там“ са готови да дадат едно рамо на изпадналия в културен шок пред родната действителност новозавърнал се българин.

Деница Симеонова, tuk-tam.net: „Веднъж се адаптираш към новото, към по-организираното, към западния модел. След това се връщаш в България и трябва да свикнеш пак на по-различен начин на мислене“.

Ако сте млад образован българин, който тoку що е кацнал на родна земя и се чувства смаян от видяното, можете да потърсите съвет на имейла им, да си поговорите с тях на срещите им из софийските заведения, или пък да отидете на нетуъркинг събитията им, за да завържете професионални контакти.

По-късно тази година за втори път от „тук-там“ и сайта за квалифицирана работа Back2BG ще съберат работодатели и млади професионалисти на форума „Кариера в България – защо не?“.

Основателите на сдружението са група ентусиазирани младежи, завърнали се на родна почва от най-различни точки на света.

Ваня Иванова, tuk-tam.net: „Има хора и оттук, има хора и оттам – от Европа, от щатите, от различни държави“. Ето откъде им хрумнала и идеята за името им.

Учредителите на „Тук-там“ са се върнали в България, въпреки че са завършили едни от най-добрите чуждестранни университети. Защо?

Мариела Вачева, tuk-tam.net: „България има много потенциал за развитие. Навсякъде човек може да се реализира. Може би в България е малко по-трудно, защото наистина има много неща, които не са развити. Но в крайна сметка, ако човек е достатъчно интелигентен, може той да ги развие примерно тези неща и да се справи с тях“.

От „Тук-там“ са решили да се борят, стъпка по стъпка за това, в което вярват – че България има оправия. Смятат, че за целта тук трябва да се изгради гражданско общество – хората да правят неща както за себе си, така и за другите. Членовете на сдружението вече дават своя принос в тази насока – включително и чрез свой проект за интеграция на младежи, напуснали домовете за деца без родители. И се надяват да ви привлекат към каузата си, дори и да не сте завършили в чужбина. „

Коментари

Tuk-Tam Copyright 2020. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com