Фонд за стипендии Можем да създадем бъдещето по много различни начини. Един от тях е като се обединим и инвестираме в образованието на няколко мотивирани човека.

За Проекта

Фондът за стипендии на Тук-Там “Иди, учи и се върни” подкрепя мотивирани българи да продължат образованието си с магистратура в чуждестранен университет и след това да се реализират в България. Бяхме там, сега сме тук и създадохме фонда, за да подкрепим повече млади талантливи хора да отидат, да се развият и да донесат наученото обратно в България.

Можеш да кандидатстваш за 1 от 3 стипендии по 10 000 лв до 24 май 2017.

След успешно завършване на магистратурата си стипендиантите ще бъдат подкрепени от Тук-Там в бъдещото им професионално развитие и ще бъдат включени в общността от млади професионалисти с опит и образование в чужбина. Създадохме и развиваме Фонда за стипендии водени от убеждението, че личният пример е най-важен и че носим отговорността да създадем бъдещето на по-добрата България, в която всички искаме да живеем.

Какво сме постигнали дотук

%d0%b8%d0%b4%d0%b8-%d1%83%d1%87%d0%b8-%d0%b8-%d1%81%d0%b5-%d0%b2%d1%8a%d1%80%d0%bd%d0%b8

През 2016 стартирахме Фонда за стипендии “Иди, учи и се върни”, с който подпомогнахме финансово трима млади мотивирани българи да учат магистратура в чужди университети. Надяваме се те да бъдат следващите успешни истории на квалифицирани българи, завърнали се от чужбина и сбъднали мечтите си в България.  

През 2016/2017 чрез конкурс бяха присъдени две стипендии от по 5000лв. и една от 1000лв. за образователна степен Магистър.

През 2017 чрез дарителската кампания “Сговорна дружина носи опит от чужбина” събрахме 36 856 лв, с помощта на над 120 дарители, 2 компании и множество хора и организациии, които припознаха каузата и ни помогнаха да я разпространим. Основен партньор беше Българска история, а Носия и Успелите също подкрепиха активно кампанията.

Стипендиантите

Атанас
Събев

Практикуващ юрист и алумни на Алма Матер. По настоящем отново студент в магистърската (L.L.M.) програма на Университета в Харвард. Интересува са от това как се правят публични политики чрез данъчната система и какви са предизвикателствата пред публичната регулация във финансовия сектор. В времето между класовете проучва историята на препокриващите се претенции за суверенни права в Южнокитайско море.

В редките свободни моменти се опитва да спортува – любимото му спортно занимание са ежеседмичните футболни мачове с местния аматьорски отбор. Седмиците, в които не играе футбол, запълва със скуош и плуване, като така и не успява да се включи в тренировките по американски футбол и фехтовка. Запален киноман. Вярва че въвеждането на Technicolor и цветните филми са отнели част от магията на киното. Не спира да се удивлява на филмите на Куросава, Тарковски и Кубрик.

Сиво
Даскалов

Сиво Даскалов е програмист и едноличен компютърен сервиз за близки и приятели. Роден е във Варна и е завършил Математическа гимназия “Д-р Петър Берон” и Технически Университет Варна. В момента провежда магистратура по компютърни науки в Кембридж, където съжителства в голяма старинна къща с шепа духове. До този момент не е имал удоволствието да се запознае с призраците, но ежедневно среща страхотни хора от всички краища на света и области на науката. Занимава се с гребане, за успешното провеждане на което черпи допълнителна мотивация от факта, че умее да плува приблизително колкото ютия. Сиво иска да се развива в сферата на изкуствения интелект в опит да си спести използването на естествен такъв! Не изключва възможността да се изявява и като даннова врачка, област още известна като наука за данните. След завръщането си във Варна възнамерява щедро да сподели наученото “Там” чрез провеждане на докторантура “Тук”.

Лилия Костова

Зодия – чудак скитник. Към момента студент в магистърската програма – Transcultural European Outdoor Studies. Сякаш е част от експеримент с участието на осемнадесет човека от пет континента, които пътуват и опознават заедно практиките за учене сред природата в Англия, Норвегия и Германия. Обожава междукултурните различия и се надява те да бъдат запазени, въпреки глобализиращия се свят.

Лили мечтае за мрежа от училища сред природата в България и достъп до образование и преживявания на открито за всички. Смята, че природата е велик учител и хората, пожелали да овладеят езика й, подобряват връзката със себе си, стават по-благи към околните и по-загрижени за заобикалящата ги среда. Поговорката „Да бе мирно седяло, не би чудо видяло“ напълно отговаря на житейската й философия. Поема рискове и любопитства, за да й се „случват“ чудеса. Обича да практикува спортове, които вече умее, но с охота приема ролята на аматьор, защото това й вдъхва увереност, че може да се справя с новите житейски предизвикателства.

Какво постигнахме в цифри

6 Стипендианти
122 Кандидати
28 Оценители
126 Дарители

Екип на проекта

Бойко Благоев
Проектен Ръководител
Бойко Благоев е един от хората, които твърдят, че са срамежливи, но никой не им вярва. Освен да говори, обича и да пише. Може да...
Христо Бояджиев
Проектен Ръководител
Ицо е един от тези досадно енергични хора, които не ги свърта на едно място и им е малко трудно да седят без работа. Към...
Пламена Тодорова
Маркетинг
Пламена Тодорова намира вдъхновение в създаването, в хаоса и в хората около себе си. Интересува се от "защо", креативна е относно "как" и обича да...
Юлия Георгиева
Подбор
Юлия Георгиева е страстен любител на пътешествията, особено по планините, а най-вече през зимата със закопчан сноуборд. Когато не й стигат приключенията, си ги измисля...
Мариела Станулова
Оценител
Мариела обича да помага на хора, които обичат да помагат на други и да правят България едно още по-хубаво място. От 2008 нейното основно хоби...
Жоро Пенчев
Уебсайт
Жоро е носил много шапки в Тук-Там - бил е в няколко от проектите, бил е в Управителния съвет, а в момента представлява Тук-Там в...
Елица Атанасова
Дизайн
Елица рисува откакто се помни. Творчеството е част от същността ѝ, най-голямата ѝ страст и дейност, която е способна да я погълне изцяло. Не е...
Георги Йорданов
Правни въпроси
Любимото занимание на Георги Йорданов е да приключенства и откривателства, което практикува успешно по света и у нас. Посетил е над 32 държави и хиляди...

Искаш да инвестираш в бъдещето на следващите трима стипендианти?
Всяка форма на подкрепа е важна!

Включи се

В Тук-Там работим ежедневно, за да направим България едно още по-добро място за живеене. Ако това е и твоята кауза, виж как можеш да допринесеш.
Ела в отбора!

Новини

03 Jul 2017
Запознайте се с новите стипендианти на “Иди, учи и се върни”
Фондът за стипендии на Тук-Там - "Иди, учи и се върни" връчи и тазгодишните ...
Прочети цялата новина
25 Apr 2017
Защо заедно е винаги по-добре
Историята е една от любимите теми на повечето българи и повод за национална гордост. ...
Прочети цялата новина
25 Apr 2017
Иди, учи и се върни, защото искаме да успееш
  Фондът за стипендии на Тук-Там "Иди, учи и се върни" набира кандидати за ...
Прочети цялата новина
20 Mar 2017
Включи се в сговорната дружина на Тук-Там – подкрепи фонда “Иди, учи и се върни”
На 15 март в Тук-Там започнахме кампания, с която целим да съберем три стипендии ...
Прочети цялата новина
Tuk-Tam Copyright 2016. Designed with love by Despark. Developed by Hlebarov.com